САЩ и Индия изтеглиха войски от Либия заради нарастващото напрежение в страната

OFFNews Последна промяна на 07 април 2019 в 18:17 2805 1

Международни сили започнаха да изтеглят военни части от Либия заради повишено напрежение там, предаде BBC.

Американското командване, отговорно за Африка съобщи, че изтегля един от контингентите си от страната. Индия също заяви, че е евакуирала някои от военните си в Тунис. 

Бунтовнически сили под командването на фелдмаршал Халифа Хафтар напредват към столицата Триполи, която имат намерение да завземат. Министър-председателят на Либия, подкрепен от Обединените нации, обвини генерала в опити за преврат и заяви, че бунтовнците ще бъдат посрещнати със сила. 

Либия е разкъсвана от насилие и политическа нестабилност откакто дългогодишният главнокомандващ Муамар Кадафи бе убит през 2011 г. 

Генерал Хафтар започна офанзивата си преди четири дни и боевете по границите на столицата накараха някои международни групи да реагират на повишаващия се риск. 

Американското командване, отговорно за Африка, заяви, че заради "нарастващото напрежение" е трябвало да премести контингент от американски сили временно, но не съобщи подробности за числеността им. 

Министърът на външните работи на Индия Шушма Свараж също съобщи, че страната е изтеглила цял контингент от своите мироопазващи сили от 15 човека и ситуирала в Тунис заради "влошаващата се ситуация в Либия".

Италианската енергийна компания ЕНИ също реши да евакуира италианските си работници от държавата, като Обединените нации също ще изтегли несъществения си персонал от там.

Жители на Триполи са започнали да събират храна и гориво. По информация на BBC много от тях обаче предпочитат да не напускат домовете си засега, тъй като се страхуват, че те ще бъдат п

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови