САЩ гонят 24 руски дипломати. Визите им изтекли

OFFNews 03 август 2021 в 14:25 1990 0

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов съобщи, че Вашингтон е поискал от 24 руски дипломати да напуснат страната до 3 септември, когато изтичат визите им, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Агенцията отбеляза, че тази стъпка увеличава напрежението между двете страни.

В интервю за списание "Нешънъл интерест" от неделя Антонов не казва дали действията на САЩ са предизвикани от конкретен конфликт. Той допълва, че почти всички служители, които напускат, няма да бъдат заменени, тъй като Вашингтон рязко е затегнал процедурите за издаване на визи.

В отговор говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че Вашингтон не използва процедурата за издаване на визи на руски дипломати като мярка за ответни удари срещу Москва. Той определи думите на посланика като "неточни". Прайс не оспори факта, че руските дипломати трябва да напуснат САЩ, но каза, че необходимостта руснаците да кандидатстват за удължаване на визите им след 3 г. не е "нищо ново". Според него всяко решение за удължаване се разглежда като отделен случай.

Москва и Вашингтон отдавна не се разбират по редица проблеми, а връзките помежду им се влошиха още повече, след като в отговор на журналистически въпрос дали според него руският му колега Владимир Путин е "убиец" американския президент Джо Байдън отговори утвърдително.

Напрежението донякъде отслабна, след като Байдън се срещна с Путин на 16 юни, което дори доведе до завръщането на някои чуждестранни инвеститори на пазара с държавни облигации на Русия.

Но от този месец Русия забрани на посолството на САЩ в Москва да наема нови или да продължава договорите за работа на вече нает персонал от Русия или трети страни с изключение на охраната, което принуди мисията да освободи 182 служители и десетки подизпълнители, съобщи Държавният департамент в петък.

"Запазваме си правото да вземем подходящи мерки в отговор на действията на Русия", каза Прайс по време на редовен брифинг вчера. Вашингтон наложи санкции на Русия през март и април в отговор на намеса в миналогодишните избори в САЩ, кибератаки, натиск върху Украйна и други зловредни действия, които според американското правителство са дело на руската страна, но Прайс каза, че тези ходове са "реакция", а не "ескалация".

В интервюто Антонов казва: "Надяваме се, че здравият разум ще надделее и ще можем да нормализираме живота на руските и американските дипломати в САЩ и Русия на принципа на реципрочността."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови