САЩ експулсират двама служители на руското посолство във Вашингтон

OFFNews 06 октомври 2023 в 21:45 951 0

Снимка pixabay

САЩ са експулсирали двама служители на руското посолство във Вашингтон, след като по-рано Русия експулсира двама служители на американското посолство в Москва.

Това съобщиха днес от Държавния департамент, предаде Ройтерс. 

"В отговор на неоснователното експулсиране от страна на Руската федерация на двама американски дипломати от нашето посолство в Москва, Държавният департамент предприе реципрочни действия, като обяви двама служители на руското посолство в САЩ за персона нон грата“, заяви говорител на Държавния департамент.

Американската посланичка в Русия Лин Трейси бе извикана в Министерството на външните работи в средата на септември, където ѝ беше връчен остър демарш с представяне на официална нота за несъвместимостта с дипломатическия статус на действията на първия и втория секретар на американското посолство в Москва Джефри Силин и Дейвид Бърнстийн.

Силин и Бърнстийн бяха обявени за персона нон грата, а Трейси бе уведомена, че двамата имат срок от една седмица да напуснат територията на Русия.

От МВнР на Русия уточниха, че експулсират двамата американски дипломати, тъй като са били агенти "за връзка" на бивш руски служител, арестуван в началото на годината и заподозрян, че е предавал на САЩ информации за конфликта в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика