САЩ дават 40 милиарда долара и противокорабни ракети на Украйна

OFFNews 19 май 2022 в 23:04 3897 4

Снимка Пиксабей

Сенатът на САЩ одобри отпускането на военно-икономическа помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара.

Сенаторите приеха законопроекта за помощта с голямо мнозинство от 86 гласа "за" срещу 11 "против".

Днес в подкрепа на отпускането на помощта гласуваха всички сенатори от Демократическата партия и почти всички от Републиканската.

Гласовете "против" дойдоха от 11 републиканци - много от които са привърженици на изолационисткия дневен ред на бившия президент Доналд Тръмп.

"Помощта идва. Това е наистина важна помощ. Такава, която може да гарантира, че украинците ще победят", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, който е представител на Демократическата партия.

Сега законопроектът отива за подпис при президента Байдън, което се смята за формалност и се очаква да стане във възможно най-кратък срок.

Модерни противокорабни ракети

Същевременно тази вечер официални лица, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че Белият дом работи за предоставяне на модерни противокорабни ракети на украинската армия, за да ѝ се помогне за преодоляването на морската блокада на Русия.

Украйна не крие, че иска по-модерни американски противокорабни оръжия, отвъд сегашния си арсенал от артилерия, ракети "Джавелин" и "Стингър" и други оръжия. Списъкът на Киев, например, включва ракети, които биха могли да изтласкат руския флот от неговите черноморски пристанища, което ще позволи възобновяването на доставките на зърно и други селскостопански продукти по целия свят, посочва Ройтерс.

Агенцията се позовава на трима американски служители и двама източници от Конгреса, според които активно се обсъжда възможността два вида мощни противокорабни ракети в активна експлоатация да бъдат доставени в Украйна - или директно, или от европейски съюзник, който разполага с тези ракети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

20.05 2022 в 09:25

3. А защо измират невинни украинци? Те от Русия или САЩ са? Разбитата Украйна територоя на САЩ или Русия е? Цяла Европа на кой праща военна помощ? Малко поне не те ли е срам??!

-6142

3

Кокорчо

20.05 2022 в 07:46

Няма война между Русия и Украйна, има война между Русия и САЩ, като украинския народ страда от това. Държани са като заложници от един престъпен режим в Киев. Агресора винаги е бил САЩ, дори и в тоози случай.

8053

2

DARTH VADER

20.05 2022 в 00:31

...И ДАЛИ ЩЕ ИМ ОСТАНЕ ГРАМ СРАМ...ЩОТО Е ПОЛЕЗНО ЧУВСТВОТО...

8053

1

DARTH VADER

20.05 2022 в 00:27

НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА СССР-2.0-ТОВА Е ВЪН ОТ СЪМНЕНИЕ...
НЕ ЗНАМ,СЛЕД КАТО СВЪРШИ ВСИЧКО,ДАЛИ НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ-ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА БОЛШЕВИШКАТА РЕЛИГИЯ,ЩЕ ИМАТ ОЩЕ ДУМИ,КОИТО МОГАТ ДА ИЗРЕКАТ...