САЩ: България продължава да е транзитна страна за трафика на кокаин

OFFNews 04 март 2014 в 13:19 2945 6

През 2013 година България е продължила да бъде маршрут за трафика на кокаин, хероин и синтетични наркотици към страните от Западна Европа. Това се казва в доклада за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 на Държавния департамент на САЩ.

Според текста мрежи за трафик на наркотици с връзки в Африка са увеличили сътрудничеството си с българската организирана престъпност при преноса на кокаин и хероин от Южна Америка към Европа. Посочва се още, че България има стратегическо положение на балканския път за нелегални вещества и други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Западна Европа.

Вътрешното производство на наркотици е свързано предимно с отглеждането на канабис, който е предназначен най-вече за продажба на местния пазар. В България се произвеждат още синтетични наркотици, които се добиват в малки лаборатории както за лична употреба, така и за продажба на местния пазар, сочи документът.

В доклада се прави оценка на вливането на ГДБОП в ДАНС. Според оценката това е довело до временна липса на активност по разследванията за наркотрафика. 

Агенция „Митници”, която се намира под управлението на финансовото министерство, може да разследва трафика на наркотици през българските граници. В последните години обаче тя е използвала ресурсите си повече за борба с контрабандата на стоки (като цигари), отколкото за борба с трафика на наркотици. В резултат количествата на хероина, които са били иззети по границата на България в първите месеци на 2013 година, са били сравнително малки, подчертава Държавният департамент. Документът обаче допълва, че през август турските власти са задържали над 700 килограма хероин по границата на България с Турция, а през октомври при съвместна операция с ГДБОП митниците са иззели близо 74 кг хероин.

В доклада се посочва още, че през 2013 година българските власти са конфискували нови психоактивни вещества, включително над 80 килограма вещества при граничния пункт в Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews