САЩ: България продължава да е транзитна страна за трафика на кокаин

OFFNews Последна промяна на 04 март 2014 в 13:19 2548 6

През 2013 година България е продължила да бъде маршрут за трафика на кокаин, хероин и синтетични наркотици към страните от Западна Европа. Това се казва в доклада за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 на Държавния департамент на САЩ.

Според текста мрежи за трафик на наркотици с връзки в Африка са увеличили сътрудничеството си с българската организирана престъпност при преноса на кокаин и хероин от Южна Америка към Европа. Посочва се още, че България има стратегическо положение на балканския път за нелегални вещества и други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Западна Европа.

Вътрешното производство на наркотици е свързано предимно с отглеждането на канабис, който е предназначен най-вече за продажба на местния пазар. В България се произвеждат още синтетични наркотици, които се добиват в малки лаборатории както за лична употреба, така и за продажба на местния пазар, сочи документът.

В доклада се прави оценка на вливането на ГДБОП в ДАНС. Според оценката това е довело до временна липса на активност по разследванията за наркотрафика. 

Агенция „Митници”, която се намира под управлението на финансовото министерство, може да разследва трафика на наркотици през българските граници. В последните години обаче тя е използвала ресурсите си повече за борба с контрабандата на стоки (като цигари), отколкото за борба с трафика на наркотици. В резултат количествата на хероина, които са били иззети по границата на България в първите месеци на 2013 година, са били сравнително малки, подчертава Държавният департамент. Документът обаче допълва, че през август турските власти са задържали над 700 килограма хероин по границата на България с Турция, а през октомври при съвместна операция с ГДБОП митниците са иззели близо 74 кг хероин.

В доклада се посочва още, че през 2013 година българските власти са конфискували нови психоактивни вещества, включително над 80 килограма вещества при граничния пункт в Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2014 в 16:08

Казано на чист български - аферата Пееф с местенето на БОП-а в ДАНС доведе до НУЛА килограма заловен кокаин. Това на фона на тоновете заловена дрога през изминалите години когато имаше кой да партнира на ДЕА и Интерпол в България. Сега вече "либерализирахме" трансфера на дрога... най-вероятно старите кадри от ДС, трупат яки печалби.

04.03 2014 в 14:53

България: Потребител № 1 на кокаин е САЩ.

04.03 2014 в 14:51

Най-големият потребител на кокаин е САЩ.

04.03 2014 в 14:48

Скандално:

"От НАТО пуснали обеднен уран в Югославия

Това сочи скрит от ООН доклад, според който вледствие на бомбардировките на НАТО през 1999 г. бъдещите поколения са изложени на голям риск от рак, левкемия, аборти, деформации на новородени бебета..."

http://temadaily.bg/publication/17119-От-НАТО-пуснали-обеднен-уран-в-Югославия/

04.03 2014 в 14:22

Демек , иска ни се да не бачкате толкова с картелите от Африка и Южна Америка , ами да работите с контролирания от САЩ Афганистан и хероина който произвеждат ...

04.03 2014 в 13:46

България: САЩ държи 90% от трафика на хероин в света