САЩ, България и още 100 държави: Талибаните ни увериха, че чужденците могат да напуснат Афганистан

OFFNews 29 август 2021 в 18:38 5369 1

Снимка Пиксабей

България се присъедини към инициирано от САЩ съвместно изявление на над 100 държави относно ситуацията в Афганистан, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Изявлението гласи: 

"Всички ние сме ангажирани да обезпечим нашите граждани, лицата с право на пребиваване, служители, афганистанци, които са работили с нас, и лицата в риск с необходимите условия да продължат свободно да пътуват до дестинации извън Афганистан. Получили сме уверенията на талибаните, че на всички чужденци и на онези афганистански граждани с оторизация за пътуване, издадена от нашите държави, ще бъде позволено да се придвижат – в условията на ред и сигурност – до съответните пунктове за отпътуване от Афганистан и да напуснат страната.

Ние ще продължим да издаваме документи за пътуване на определени афганистански граждани с ясното очакване, че поетият от талибаните ангажимент ще бъде спазен и въпросните лица ще могат да отпътуват за съответните наши държави. Отбелязваме в този смисъл публичните изявления на талибаните, потвърждаващи това разбиране".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

30.08 2021 в 09:08

Талибаните са със статут на терористи, според ООН. На какво основание САЩ водят преговори с терористи, след като уж имат правило да не се договарят с такива? За 20 години САЩ, НАТО и васалитета им направиха Афганистан основен доставчик на опиум и хероинови заготовки за Европа (90%). А пласира "продукта" познайте кой ... албанската мафия, базирана в Косово.