Съседните на Афганистан страни и Русия призоваха талибаните за борба с тероризма

OFFNews 27 октомври 2021 в 21:18 2116 1

Снимка Getty Images

Дипломати номер едно на Иран, Пакистан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан се събраха в столицата на Иран, а техните колеги от Китай и Русия участваха чрез видеоконферентна връзка

Седемте гранични на Афганистан страни и Русия призоваха днес талибаните да възприемат приятелски подход към съседите си и да спазват ангажиментите си, по-специално в борбата с тероризма, предаде Франс прес.

"Отчитаме уверенията и ангажиментите на афганистанските представители пред международната общност, че територията им няма да представлява никаква заплаха за съседните страни", се казва в общо комюнике на министрите на външните работи на седемте страни, разпространено след тяхна среща в Техеран. Дипломати номер едно на Иран, Пакистан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан се събраха в столицата на Иран днес, а техните колеги от Китай и Русия участваха чрез видеоконферентна връзка. Това е втората среща от този род, а трета е предвидена за 2022 г. в Пекин.

Участниците в срещата се притесняват, че завръщането на власт на талибаните в Афганистан, ще доведе до завръщане и на Ал Каида там, както се случи през 1996 г.

Споразумение от Доха, сключено между талибаните и САЩ, проправи пътя за пълно изтегляне на американските военни от Афганистан в замяна на спазване от талибаните на дадените от тях гаранции за сигурността. При сключването на сделката от Доха талибаните казаха, че Афганистан няма да е заплаха за граничещите с него страни и че няма да послужи за база на престъпни и терористични групировки. Талибаните също така увериха, че ще нанасят удари срещу терористичните групи до тяхното елиминиране.

Днес по време на конференцията в Техеран послание отправи и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той призова за необходимостта да се защитават и подпомагат бежанците и да се избегне пълен крах на афганистанската икономика. Той подчерта, че афганистанският народ има нуждата от едно представително и всеобхватно правителство, спазващо международното хуманитарно право и фундаменталните свободи. Гутериш изрази дълбока загриженост от нарушаването на човешките права в Афганистан, сред които и тези на жените, децата и етническите малцинства, и от ужасяващите терористични атаки срещу религиозни институции, станали в тази страна неотдавна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

28.10 2021 в 06:58

Според руските анализатори талибаните в Афганистан от поне 20г. се финансират от Катар (Доха), като "терористични групи" основно заплашват Туркменистан, който е един от доставчиците на тръбопроводен газ за Китай (конкурент на Катар). Русия и Азербайджан пък се стараят пък да не се допусне туркменски газов износ към Европа. Има естествено и множество други интереси там, Пътя на коприната, наркотрафика за Европа, мигрантските вълни и пр. Руснаците са готови във всеки един момент при нужда да разбомбят талибанските сборища от базите в Таждикистан и Киргистан.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки