Сърбия тръгва към енергийна независимост от Русия, планира през 2023 г. газ от Азербайджан

Красимир Крумов 13 юли 2022 в 11:22 10507 1

Зорана Михайлович

Снимка РТРС

В интервюто за РТРС Зорана Михайлович каза, че Сърбия получава газ от Русия на цена четири пъти под пазарната.

Сърбия, която зависи на 100 процента от Руската федерация за доставките на газ, ще си достави нужните количества за тази зима от Русия, но за 2023 година планира да купува газ от Азербайджан. Това обяви в интервю за държавната сръбска телевизия РТРС вицепремиерът и министър на енергетиката и минното дело на Сърбия Зорана Михайлович. За диверсификация на доставките Белград ще разчита на газопреносната мрежа на България и интерконекторните връзки, които се изграждат у нас.

Зорана Михайлович повтори намеренията на сръбските власти за търсене на енергийна независимост от Русия и на енергийна конференция в Сараево. „В момента преговаряме с Азербайджан резервиране на капацитет за следващата година, тъй като интерконекторът Сърбия – България ще бъде довършен идния септември.“ – заяви министърката.

„Планът ни е да имаме различни доставчици на газ, да имаме възможност да закупуваме газ от Азербайджан или от LNG терминала в Гърция, защото диверсификацията е единственият начин за сигурност в газовия сектор и не трябва да позволяваме да бъдем зависими само от един доставчик.“ – допълни Михайлович. Междусистемната връзка между България и Гърция беше завършена през миналата седмица и очакванията са тя да осигури транспорта на азерски газ до България, а оттук и към Европа.

Дадохме си газовия сектор на Русия

Зорана Михайлович минава за привърженик на енергийната независимост на Сърбия и на 1 юни т. г. в коментар за Би Би Си за новия договор с Русия за доставките на газ каза, че проблемите на Сърбия идват от това, че в продължение на десетилетия страната е решила да използва само руски газ и нищо друго. На въпрос „Защо?“ Михайлович отговаря с думите:

„Вероятно защото интересите на руските лобита бяха по-силни от всички останали. Ние на практика още през 2008 година предадохме и газовия и нефтения си отрасъл на Руската федерация – мисля, че това беше грешно, а тази криза само показва колко.“

На фона на газовата криза в Европа Москва и Белград шумно отбелязаха договорени доставки на руски газ за Сърбия. Зорана Михайлович коментира този договор, но заяви, че той не е дългосрочно решение.

„Трябва да осигурим достатъчни количества енергия и енергийни източници на устойчиви цени, защото в противен случай ще бъде застрашена енергетиката, а оттам и националната сигурност, а с това се занимава днес целият свят. Що се отнася до газовия сектор, с новия договор с Газпром ние осигурихме два милиарда кубически метра газ на устойчиви цени. Допълнително сме наели мощности в складове в Унгария и това са краткосрочни мерки.“ – каза Михайлович.

Вицепремиерът на Сърбия допълни, че количеството не покрива годишните нужди на Сърбия, още повече, ако България, през която минава транзитната тръба реши да отклони от газа. Михайлович, обаче, се похвали с добра цена, договорена с Кремъл. „Докато цената на газа в момента за 1000 кубически метра е над 1000 евро, ние договорихме газ на цена от 260 евро.“ – съобщи Зорана Михайлович.

Доставката на газ за Република Сръбска и Босна и Херцеговина ще продължи и тази година, защото целият регион трябва да бъде солидарен, смята вицепремиерът в сръбския кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл