Сърбия никога няма да признае Косово, твърди президентът Вучич

OFFNews 13 септември 2022 в 20:08 1491 0

Александър Вучич

Снимка predsednik.rs

Сръбският президент Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово.

Заклех се в конституцията на републиката, че Сърбия никога няма пряко или непряко да признае независимостта на Косово и Метохия, нито ще се откаже от законната си борба за държавните и националните си интереси и за зачитане на международното право, каза Вучич в сръбския парламент.

Той представи днес пред депутатите доклад за преговорния процес с Прищина.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Белград обаче все още не признава независимостта на Косово, въпреки че над 100 държави вече са я признали. С посредничеството на Европейския съюз Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си от 2011 г. Подписани са около 30 споразумения, но повечето не са изпълнени.

Обръщайки се днес към депутатите, Вучич каза, че "истерията" на международната общност около войната в Украйна се отразява и в борбата на Сърбия за най-важните държавни интереси.

"Сърбия по никакъв начин не е участвала в генерирането на кризата, ние сме последователно ангажирани с диалог. Мирният път е единственото решение на проблема, защото конфликтът би бил катастрофален за цяла Сърбия", твърди президентът.

В отговор на критики от депутати в парламента Вучич подчерта, че правителството заделя между 700 и 820 милиона евро годишно за Косово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови