Сърбия няма да признае руските референдуми в окупираните райони на Украйна

OFFNews 25 септември 2022 в 15:50 5120 7

Никола Селакович говори в Белград за резултатите от участието си в 77-та сесия на ООН

Снимка Kosovo Online

Никола Селакович говори в Белград за резултатите от участието си в 77-та сесия на ООН

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви днес, че Белград не може да приеме резултатите от т.нар. референдуми в украинските области, контролирани от Русия, защото, както посочи, това би било „напълно против нашите държавни и национални интереси“, предаде БТА, която се позовава на сръбската ТАНЮГ.

В четири контролирани от Русия области в Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - са организирани този уикенд "референдуми" за това дали да се присъединят към Русия.

На пресконференция днес, отговаряйки на въпрос дали Сърбия ще приеме резултатите от референдумите в украинските региони, Селакович каза, че в съответствие с Устава на ООН и общоприетите принципи и норми на международното публично право Сърбия не може да приеме тези резултати.

„От една страна нашата принципна привързаност към принципите и правилата на международното публично право, Устава на ООН, а от друга, това би било в пълно противоречие с нашите държавни и национални интереси, в пълно противоречие с нашата политика на запазване на териториалната цялост и суверенитет и ангажираност с принципа на ненарушимостта на границите", каза Селакович.

Някогашната сръбска област Косово обяви независимост от Белград през 2008 година, а Съдът на ООН потвърди независимостта на Косово през 2010 година. Освен Сърбия независимостта на Косово не е призната от редица страни, сред които Русия, Индия, Китай и пет страни членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Дечко

25.09 2022 в 19:47

сърбите са в разкрачен стоеж: колкото и да не могат без русия, признаят ли псевдореферендумите в украйна, означава, че автоматично признават референдума в косово...

22548

5

dolivo

25.09 2022 в 19:32

Великосърботе са фурнаджийски лопати

Малко урок са си взели явно, като им шокаха канчето за дето дехуманизираха и избиха сума ти хора от малцинствата заради бабаитлъци и имперски носталгии

-1650

4

ob1

25.09 2022 в 18:15

Стига ве, даже и сърбите го отрязаха джуджи.
Ей тъй кат' станИ...

2099

3

Mateevk

25.09 2022 в 18:00

Значи няма да ги признаят, не защото са пълна пародия и фарс и подигравка с демокрацията, а защото противоречат на интересите им. Много интересна позиция. Но за Русия подобни проблеми няма. Тя не признава Косово, но пък прави собствени псевдореферендуми.

75

1

230 млрд баксов

25.09 2022 в 16:53

опааа...новия световен ред на беззъбите ватенки се отлага
 
X

Да помогнем на украинските деца!