Сърбия не се натиска за членство в НАТО

OFFNews 18 август 2019 в 21:53 4641 1

Снимка АА

Сърбия не се стреми да стане член на НАТО, ние сме неутрална държава във военния смисъл и такава ще си останем, заяви министърът на отбраната Александър Вулин, цитиран от Интерфакс.

Докато на върха на страната е президентът Вучич, Сърбия няма да бъде член на НАТО, сама ще си избира приятелите и ще взема решенията си сама, допълни той по време на срещата с руския си колега Сергей Шойгу.

Освен, че отправи покана на Шойгу да посети Белград, Вулин настоя колегата му лично да се увери как армията на Сърбия е „отишла напред и е станала много по-боеспособна, благодарение на вашето лично участие“. Колкото е по-силна и боеспособна сръбската армия, толкова повече мир ще има на Балканите , подчерта сръбският министър.

През юли президентът Александър Вучич съобщи, че до края на годината в страната трябва да пристигнат 4 бойни хеликоптера Ми-35, 3 транспортни Ми-17, 10 танка Т-72 и 20 бойни разузнавателни патрулни машини. Само част от това оборудване ще бъде заплатено от Белград, останалото е подарък от Москва.

Също през юли стана известно, че Румъния забранява транспортирането на военни товари от Русия в Сърбия през територията си. Според някои съобщения, ставало е дума за доставката на 30 танка Т-72Б3 и 30 бронирани машини.

През лятото на миналата година медиите съобщиха, че Белград е изпратил официална заявка за покупката на зенитно-ракетните системи С-300.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови