Сърбия имитира честни избори и се подиграва на Европа

OFFNews 19 декември 2023 в 19:17 3143 2

Сръбският президент Александър Вучич

Снимка Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич

Истината за Сърбия е малко шокираща - изборите не бяха честни, гласовете са манипулирани и всичко това е проблем за страна, която иска да върви по демократичен път. Това заяви пред телевизия N1 Стефан Шенах, ръководителят на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която наблюдава изборите в Сърбия.

"Това, което видяхме, беше цяла кампания, доминирана от президента. Това не е работа на президента. Президентът е неутрално лице, което трябва да гарантира за страната и за всички хора. Но сегашният президент управляваше изборите и беше кандидат на всички нива, независимо дали е село или цялата република“, заяви Шенах, цитиран от БТА.

Шенах добави, че при преброяването на гласовете е видял, че има бюлетини, които са правени на копирна машина и върху които е имало печат. "Това трябва да се разследва от полицията", каза ръководителят на делегацията на ПАСЕ.

"Заключаваме със загриженост, че изборният процес изисква осезаемо подобрение и по-нататъшна реформа, тъй като правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС“, заявиха в съвместно изявление върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей.

А министерството на външните работи на Германия заяви, че за страна със статут на кандидат за членство в Европейския съюз злоупотребата с публични ресурси, сплашването на гласоподаватели и купуването на гласове, наблюдавани от международни наблюдатели в Сърбия, са неприемливи.

Според обявените от властите в Белград официални резултати популистката Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич печели убедително предсрочните парламентарни избори в неделя. На второ място е опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

20.12 2023 в 00:02

Като си слагаш прът още с изборите, за какво развитие и благоденствие си тръгнал да работиш.

345

1

Джендо Джедев

19.12 2023 в 19:41

Донякъде успокояващо е, че на Балканите има 2 държави, които са по-зле и от нас - макетата и сърболята.
 
X

Да помогнем на украинските деца!