Сърбия експулсира рускиня, критикуваща Путин

OFFNews 06 февруари 2024 в 18:11 1858 1

Снимка pixabay

Сръбското правителство експулсира рускиня, която живее в страната от четири години и се противопоставя на войната в Украйна, с мотива, че представлява запраха за сигурността, предадоха ДПА и БТА.

Елена Копосова трябва да напусне Сърбия в рамките на 30 дни, след като молбата ѝ за постоянно пребиваване беше отхвърлена, съобщиха самата Копосова и сръбски правозащитници.

Министерството на вътрешните работи на Сърбия е информирало рускинята, че представлява заплаха за сигурността. 

Копосова е преводач по професия. През март 2022 г. тя подписа отворено писмо, което осъжда нахлуването на Русия в Украйна, и призова да бъде подкрепен антивоенен митинг, планиран в Белград.

През юли 2023 г. руският активист Пьотр Никитин беше задържан за два дни на летището в Белград при опит да влезе в страната. След критики от обществеността му беше позволено да влезе.

Месец по-късно Сърбия отказа на бившия вицепремиер на Черна гора Йована Марович да влезе в страната с мотива, че тя "застрашава сигурността на Сърбия и нейните граждани". Марович, която е критик на сръбския президент Александър Вучич, има проевропейски позиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!