Съратник на Навални твърди, че годишно от Русия изтичат 60 млрд. долара, част от тях към България

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2021 в 10:17 1341 0

От Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно и се вливат в европейската икономика, част от тях идват и в България. Това съобщи съратника на опозиционера Алексей Навални - Леонид Волков, пред комисиите по външни работи и развитие и подкомисията за човешките права в Европейския парламент в Страсбург, цитиран от БНР.

"България не е основната дестинация за руските пари, но толкова много от тях изтичат в Европа, че съществена част от тях влизат и в България. Износът на капитал от Русия по официални данни е около 60 млрд. долара годишно - огромни пари, които основно се вливат в европейската икономика. Това че в България на Слънчев бряг цели села, комплекси и вили са изкупени от руски чиновници е факт. Ние сме ги откривали неведнъж при нашите разследвания", посочи Волков.

Според него това е "износ на корупция".

"Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила, след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия, полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му", коментира Волков.

На въпрос как си обяснява липсата на интерес у българските политици и българите като цяло към руската опозиция и специално към намиращия се в затвора Алексей Навални той отговори така:

"Възможно е българското общество да не разбира степента на заплахата. Но дори само ако си припомним историята с отравянето с „Новичок“ на Емилиян Гебрев, то България е една от трите страни, пострадали от това, заедно с Русия и Великобритания."

Леонид Волков е в Страсбург за връчването на наградата "Сахаров", присъдена тази година на Навални. Заедно с него е и дъщерята на руския опозиционен лидер Дария Навални, която ще получи присъдената на баща ѝ награда.

"Последния път общувахме с него по повод тази награда. Той ми каза, че много се гордее, че аз идвам да я получа и ми благодари за това. Всичко при него е добре, доколкото може да бъде така при човек, който е в затвора. Това, че баща ми получи наградата показва, че трябва да продължим да бъдем оптимисти", каза Дария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови