Съпруги на членове на Ислямска държава обявиха гладна стачка в иракски затвор

OFFNews 05 май 2023 в 17:20 1559 1

дете

Снимка Би Би Си

Дъщерята на една от затворничките расте зад решетките.

Над 400 жени, сред които и десетки рускини, вече втора седмица са в гладна стачка в строго охраняван затвор в Багдад. Всички те са съпруги на членове на "Ислямска държава" и са осъдени на дълги години затвор от иракски съд. Жените настояват, че са невинни и искат делата им да бъдат преразгледани, да бъдат освободени и върнати в родината им, съобщава Би Би Си.

Жените са в гладна стачка от 24 април, като някои от тях отказват дори да пият вода.

В затвора "Русафа" се намират около 600 жени, сред които десетки рускини, както и гражданки на Турция, Украйна, Киргизстан, Азербайджан, Франция, Германия и пр. Техните деца също растат в затвора - общо около 100, по данни на самите затворнички (сред тях няма деца с руско гражданство).

Затворничките се оплакват от несправедливи присъди, непоносими условия на живот и побоища от охраната. За шест години поне 60 жени и 20 деца са починали в затвора поради ненавременна медицинска помощ. Последното починало дете е било на три години, твърди една от жените.

Иракското министерство на правосъдието признава, че затворът наистина е препълнен.

Хиляди съпруги и деца на бивши членове на "Ислямска държава" са задържани от официалните сирийски и иракски власти. Според събеседничката на Би Би Си нито една от жените, които познава, не се е присъединила към ИД съзнателно, а всички са последвали само съпрузите си. 

Международните правозащитни организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" също свидетелстват за злоупотреби и измъчвани "признания" по дела, свързани с "Ислямска държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!