Съпругата на шофьора от Лим: Мъжът ми е невинен, автобусът е бил повреден

OFFNews 05 април 2014 в 11:14 6582 2

София Измирлиева
София Измирлиева

"Катастрофата от река Лим се дължи на техническа неизправност и няма виновни за случилото се". Това заяви София Измирлиева, съпруга на шофьора на злополучния автобус Илия Измирлиев, пред "Нова телевизия". 

Вчера се навършиха 10 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца.

"Защо при такава явна грешка продължават да търсят виновен. Ябълковидният болт, който е в управлението на автобуса се е счупил и става неуправляем. И да искаш, и да не искаш, си ходи, където иска", коментира София Измирлиева.

Непосредствено след катастрофата българският съд призна за виновен шофьора на превозното средство Илия Измирлиев, който беше осъден на 4 години затвор. След излизането на свобода живее във фамилната си къща в Смолян. Не работи, а след инцидента и не шофира. Не желае да говори за случилото се.

"Отворили са люковете, почнали да вадят хората един по един. Колегата му си е преплувал река Лим, чакал си е на отсрещния бряг. Моят мъж се е мушкал няколко пъти в автобуса, в тъмното. Каквото е могъл, каквото е видял, е помогнал да бъде извадено отгоре на повърхността. Него последен са го свалили от автобуса.", разказва за злополучната нощ София Измирлиева.

"Той за една нощ беше с чисто бели коси. За жалост нищо не можем да върнем. Най-много ме е жал за децата", допълни тя.

Навръх Цветница, на 4 април 2004 година, автобус с 50 ученици и учители падна в коритото на реката, в района на границата между Сърбия и Черна гора, докато се връщаше от екскурзия в Дубровник.

Към 22.00 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът на автобуса губи контрол над превозното средство. Следва спускане от 15 метра по стръмен бряг, след което автобусът пада в коритото на река Лим, в близост до сръбското село Гостун.

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ, но спасителните операции са затруднени заради придошлите води на реката. В този момент дълбочината ѝ е 6 метра. 38 души са спасени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!