Съпругата на румънския президент разгневи обществото с бижута колкото годишна учителска заплата

OFFNews 05 юни 2023 в 18:38 6174 0

г-жа президентшата

Снимка Президентство на Румъния

Кармен Йоханис с ефектен тоалет и бижута за 12 000 евро.

Съпругата на румънския президент Клаус Йоханис предизвика противоречиви реакции, след като се появи със скъпи бижута на церемония в Германия през уикенда, на която държавният глава получи награда от германска гражданска фондация, пише в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Кармен Йоханис, която работи като учителка по английски език в колеж в град Сибиу, получи похвали от модните критици за избрания тоалет, но същевременно беше остро критикувана от колегите си от бранша, които от 22 май стачкуват с искания за по-високи заплати.

В събота президентът Йоханис получи на церемония в Дюселдорф Германската гражданска награда, която му беше връчена от Гражданската фондация "Бад Харцбург". В неделя румънският президент беше удостоен с наградата "Франц Верфел" за правата на човека, която му беше връчена от Центъра против експулсациите на церемония в църквата "Св. Павел" във Франкфурт на Майн.

На церемонията в Дюселдорф първата дама на Румъния беше облечена в розова рокля и носеше колие и пръстен от бяло злато с диаманти от румънски бранд. Вниманието към бижутата беше привлечено, след като фирмата се похвали с публикация в социалните мрежи. Според телевизия Диджи 24 цената на аксесоарите е 12 000 евро. От публикацията не става ясно дали бижутата са купени от първата дама или са й били заети.

Учителите смятат за провокация появата на Кармен Йоханис с бижута, струващи "колкото годишната заплата на един учител", отбелязва в. "Адевърул". "От призванието си ги е платила!", "От заплатата си от 3000 и нещо леи? Не вярвам...", "Стояли са забравени в някое чекмедже в една от шестте ѝ къщи, които отдавна не е виждала", са част от коментарите в социалните мрежи.

Миналата седмица румънските издания публикуваха данни от данъчната декларация на семейство Йоханис, от които става ясно, че Кармен Йоханис е получила през 2022 г. доход от 41 283 леи (8319 евро) като учител в Националния колеж "Георге Лазар" в Сибиу. Това означава, че като учител тя получава месечна заплата от 3440 леи (693 евро) въпреки над 30-годишния си стаж, отбелязва телевизия ПроТВ.

Вчера лидерите на двете големи синдикални конфедерации обявиха, че стачката на учителите продължава, въпреки че в края на миналата седмица правителство прие решение за увеличение на заплатите с 1000 леи (394 лв.) брутно на преподавателите и с 400 леи (157 лв.) брутно на непедагогическия персонал.

Председателят на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет" Мариус Нистор каза пред телевизия Диджи 24, че "в момента посланието е, че стачката продължава", тъй като 300-те хиляди служители, които протестират, не могат да приемат компромис. "Колегите ще решат какво ще правят утре. Независимо дали ще продължат стачката или ще се върнат в училище, те заслужават цялото ни уважение", добави той.

Днес в Румъния е неработен ден заради празника "Свети Дух".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика