Съпрезидентът на Босна и Херцеговина нарече руския посланик в Сараево мръсен агитатор

OFFNews 25 февруари 2023 в 17:33 7406 9

Снимка N1

Денис Бечирович и Игор Калабухов на прием за Деня на независимостта в минали години.

Членът на колективното председателство (президентството) на Босна и Херцеговина Денис Бечирович влезе в остра полемика с руския посланик в страната Игор Калабухов заради отношението му към войната в Украйна и го нарече "мръсен агигатор" (prljavi propagandista), съобщи БТА с позоваване на хърватската агенция Хина. Според босненските медии напрежението е нараснало до такава степен, че Бечирович е забранил Калабухов да присъства на приема за националния празник на страната - Деня на независимостта на 1 март.

Бечирович е най-високопоставеният служител на Босна и Херцеговина, който ясно осъди Русия в изявлението си по повод първата годишнина от войната в Украйна. Той подчерта, че Русия е държава агресор и че Босна и Херцеговина силно подкрепя и съчувства на Украйна и нейния народ в борбата им за свобода.

"Осъждам агресията на Русия срещу Украйна. Хората в Босна и Херцеговина знаят много добре какво носят агресията и войната и колко важен е мирът. Искам да окажа открита подкрепа на президента на Украйна Володимир Зеленски и на народа на суверенна и независима Украйна в тези трудни за страната им времена", заяви Бечирович в писмено изявление по повод вчерашната годишнина.

Калабухов веднага реагира на това, оспорвайки правото на член на председателството на Босна и Херцеговина да говори от името на държавата, още повече от името на всички босненци, тъй като статутът му не го позволявал. Руският дипломат първо се опита да уязви Бечирович, като каза, че още е млад и ще помъдрее, а после го клъвна, че е заел поста не защото са гласували за него, а защото избирателите са гласували против друг кандидат.

Посланикът посочва в изявлението си, че анализът на Бечирович на ситуацията в Украйна и на "причините, довели до принудителната, но справедлива реакция на Русия" би могло да бъде "по-задълбочен, по-обективен и в крайна сметка по-човечен". Руският посланик твърди още, че Бечирович е "млад политик", който един ден, когато стане по-зрял, ще се срамува от това, което казва днес.

В отговор на изявлението на посланика Бечирович заяви днес, че би бил много притеснен, ако руският посланик го похвали или го пропусне от списъка на онези, които трябва да бъдат очернени от Москва заради отношенията им с Украйна.

"Последователите на режима на Путин използват мръсна пропаганда, за да се опитват непрекъснато да дискредитират лидерите на Украйна, Европейския съюз, Съединените американски щати, както и всички други лидери на демократичните държави в света. Горд съм да подчертая, че съм с всички онези, които осъждат руската агресия, и че не съм част от малка група диктатори и автократи, които подкрепят и възхваляват режима на Путин", написа Бечирович.

"Възгледите на огромното мнозинство от жителите на Босна и Херцеговина и моите възгледи са кристално ясни: ние сме на страната на свободния и непокорен народ на Украйна и на смелия украински президент Володимир Зеленски. Ние, жителите на Босна и Херцеговина, много добре знаем какво е агресия срещу независима и суверенна държава и затова категорично подкрепяме всички, които се борят за свобода и мир", посочи още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

9

Име на профила

25.02 2023 в 19:28

"Калабухов веднага реагира на това, оспорвайки правото на член на председателството на Босна и Херцеговина да говори от името на държавата, още повече от името на всички босненци, тъй като статутът му не го позволявал."

Директно екстрадация на тоя, и следващия да си опича акъла. Ако има следващ.

-1200

8

путин хуйло

25.02 2023 в 19:20

В Босна е щастлива страна, а в zадунайски циганистсан пРезидента е мръсен руZки агитатор!

-240

7

редовно четящ

25.02 2023 в 19:01

Всички рашистки посланици би трябвало да бъдат изгонени от европейските държави, а посолствата - закрити!

22548

6

dolivo

25.02 2023 в 18:57

да не яде само отровни гъби тоз смелчак!

Браво, добре му го е рекнал на апаратчика руски

3650

5

ImBlack

25.02 2023 в 18:56

Гнусната зеленочорапна кремълска изтривалка реZидентът Радев чу ли, че Бечирович го вкара в категорията "диктатори и автократи"?

8053

4

DARTH VADER

25.02 2023 в 18:16

Това е политик с мъди!!!

Браво!!!

345

3

Джендо Джедев

25.02 2023 в 18:12

Ех, и Бошняците имат свестен президент. Само ние ли артисахме с тоя миризлив чорап Мунчо, бе! :(

2073

2

Johnny B Goode

25.02 2023 в 18:08

Време е посланиците на фашистка Русия да бъдат изпратени обратно и да се затворят посолствата.
Чемодан, вокзал и т.н.

1810

1

Maxim

25.02 2023 в 17:57

Навсякъде рашиските орки са едни и същи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!