Санкциите работят: 'Северстал' на най-богатия руснак изгуби 400 млн. долара от мерките срещу него и Русия

OFFNews 01 декември 2022 в 15:08 6860 6

Алексей Мордашов

Снимка Newsvo

Владимир Путин и Алексей Мордашов

„Санкциите са като студа – с тях може да се живее, но трудно“, това заяви пред журналисти в кулоарите на изложението „Руски индустриалец“ в Санкт Петербург собственикът на „Северстал“ и „Север груп“ Алексей Мордашов, който до нахлуването на Русия в Украйна оглавяваше класацията на „Форбс“ за най-богатите руснаци. Заради наложените срещу Русия и персонално срещу него санкции на Запада само компанията му „Северстал“ вече е претърпяла загуби за над 400 милиона долара, разказва руският канал РБК.

„Загубите на „Северстал“, свързани с блокиране на сметки и складове в резултат на западните санкции възлизат на около 400 милиона долара. Ние, „Северстал“, изгубихме около 400 милиона, малко повече е блокираното в Европа и запорирано просто във вид на стокови запаси, остатъци о сметки. Няма да си ги получим, поне до отмяната на санкциите, засега такива признаци няма“, коментира основният акционер и председател на съвета на директорите на компанията. Невъзможно е да се върнат в страната и валутните постъпления.

Според РБК загубите на компанията на най-богатия руснак представляват 10 процента от печалбата и през 2021 година. Чистата печалба тогава беше 4.08 милиарда долара.

Алексей Мордашов попадна в санкционния списък на ЕС в края на февруари, санкции срещу него и „Северстал“ въведоха и САЩ, забранено му е да влиза на територията на ЕС и дори да преминава през нея транзитно. След санкциите на 2 март „Северостал“ обяви, че напълно е прекратила износа на продукция за ЕС, като обясняваха, че пренасочват продукцията си към трети пазари.

Ситуацията на „Северостал“ и руската металургия е сложна. Самият Мордашов обяснява, че руските металурзи произвеждат около 70 млн. тона стомана годишно, докато вътрешното производство е максимум 40 млн. т. За останалите 30 млн. т. трябва да се търси купувач в чужбина. Стоманата не може да бъде продавана в Далечния Изток и Азия заради силната към момента руска рубла. За да бъде руската стомана привлекателна за тамошния пазар, рублата трябва да падне до ниво от 70 рубли за долар и нагоре.

Положението на бранша е допълнително затруднено заради вдигнатите налози в Русия. Мордашов предпреждава, че е важно те да не бъдат повишавани допълнително. На фона на бодряшките изказвания на руски представители за това, че санкциите не са докоснали Русия, а удрят по Запада, милиардерът казва: „Настъпването им (на санкциите, б. р.) не е смъртносно, с тях, както и в силен студ, може да се живее. Но е достатъчно трудно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

4

хr4

01.12 2022 в 19:24

Еврак, 10% не ти звучи страшно защото "големия бизнес" си го чувал само по телевизора...

210

2

Merc

01.12 2022 в 18:36

Печалби вече НЯМА да има !

Като се има в предвид репарациите , дето мужиците ще плащат след капитулацията си за тая тъпа авантюра на Джуджи , всичко ще се излива в украйна и в Европейските фирми , които ще я възстановяват.