Сана Марин вече не е лидер на финландските социалдемократи

OFFNews 01 септември 2023 в 19:01 1768 0

Сана
Сана Марин.

Бившата премиерка на Финландия Сана Марин, на която малко не достигна да спечели парламентарните избори в страната през април, се оттегли днес от поста на лидер на левоцентристката Финландска социалдемократическа партия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Марин се надява това да отклони фокуса от личния ѝ живот, след като изкара често изпълнен с бурни емоции четиригодишен мандат начело на финландското правителство.

Марин, която бе обявила намерението си да подаде оставка веднага след изборите, беше най-младата премиерка в света, когато пое властта през 2019 г. на 34-годишна възраст. Тя привлече вниманието по целия свят и помогна за повишаването на престижа на Финландия, отбелязва Ройтерс.

След като ръководи страната си по време на пандемията от ковид и последвалата икономическа несигурност, Сана Марин стана гласовит поддръжник на Украйна и сложи край на финландския военен неутралитет, като вкара страната в НАТО.

Марин, която вече е 37-годишна, се е появявала на кориците на списанията "Воуг" (Vogue) и "Тайм " (Time), има милиони последователи в "Инстаграм" (Instagram) и е смятана от свои почитатели по целия свят за пример за подражание за прогресивните лидери от нейното поколение, посочва Ройтерс. У дома обаче избирателите изпитваха загриженост от проблеми като имиграцията и растящия държавен дефицит, в резултат от което дясната Национална коалиционна партия и крайнодясната партия "Финландците" спечелиха изборите през април с малка преднина.

По време на премиерския си мандат Сана Марин преживя няколко публични скандала, включително заради излизания по нощни клубове по време на пандемията, частни партита в официалната ѝ резиденция и изтекъл в медиите видеозапис от парти. След загубата на изборите Марин каза, че очаква с нетърпение да води по-спокоен живот, а по-късно обяви, че ще се разведе със съпруга си.

Бившата министър-председателка на Финландия ще продължи да е депутат в парламента. Освен това тя фигурира в списъка с публични говорители на американска агенция и също така е основала консултантска фирма заедно с бившия си асистент, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки