Самотни европейски лидери почитат 75 г. от Деня на победата сред празни улици и малцина военни

OFFNews 08 май 2020 в 15:52 2320 0

Френският президент Макрон

Европейски лидери днес отбелязват 75-ата година от Деня на победата на Съюзниците над Нацистка Германия през Втората световна война със скромни церемонии, белязани от ограниченията на коронавирусната пандемия.

Във Великобритания събитието бе почетено с двуминутно мълчание в памет на загиналите, последвано от излъчвано на живо тв обръщение на кралицата.

Скромни бяха церемониите във Франция и Германия, ръководени от Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Макрон положи венец на гроба на незнайния войн в Париж на затворена церемония с малко участници, спазващи строго изискванията за социална дистанция. Малоброен военен хор пееше Марсилезата. Президентът започна церемонията с полагане на венец на статуята на ген. Шарл де Гол в присъствието на малцина офицери и помощници на фона на празните парижки улици. В Германия канцлерът Меркел също ръководи церемония при централния военен мемориал. Жителите на Берлин получиха безпрецедентна ваканция, каквато няма за останалата част от страната.

Други събития също отбелязаха победата над Нацистка Германия, но големите събирания останаха забранени.

Малки церемонии за Деня на победата ще има на 9 май в няколко страни от бившия Съветски съюз: Русия, Украйна и Беларус.

Денят на победата трябваше да бъде пищен и мнозина да отдадат почит на ветераните, освободили Европа от нацизма, но тези ветерани сега трябва да останат изолирани заради вируса.

На 8 май 1945 г. Великобритания и съюзниците ѝ формално приемат безусловната капитулация на Нацистка Германия след близо 6-годишна война. Датата не е краят на Втората световна война, тъй като Япония не е победена от Съюзниците до август 1945 г.

Втората световна война отнема живота на повече от 50 милиона души, от които приблизително 25 милиона са съветски военни и цивилни. 75-ата годишнина се отбелязва в момент, в който коронавирусът вече е отнел живота на повече от 250 000 души, заразил е над 3.5 милиона и е причинил икономическа криза в света.

Сега има призиви за икономически спасителни пакети по подобие на американския план "Маршал", който ускорява възстановяването на Европа след войната. Но има и страхове, че кризата може да доведе света до още по-дълбока рецесия.

В събота, 9 май, (празникът се отбелязва на 8 май от бившите Съюзници в Западна Европа и САЩ, в Русия и повечето бивши републики на СССР денят се отбелязва на 9 май) руският президент Владимир Путин планираше голям парад в Москва, заедно с президентите Макрон и китайският Си Дзинпин. Това събитие беше отложено заради коронавирусната пандемия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови