Самолети на САЩ удариха позиции на талибаните до летището в Кандахар

OFFNews 14 август 2021 в 19:14 7896 1

Самолети на ВВС на САЩ удариха позициите на движението на талибаните близо до летището в град Кандахар, южен Афганистан, съобщи катарската телевизия Ал-Джазира. Според нея има загинали и ранени.

Атаката е предприета в подкрепа на правителствените сили, които отбраняват района.

По-рано афганистанските военновъздушни сили нападнаха талибанските войски, атакуващи град Мазари-Шариф, административен център на северозападната провинция Балх. В резултат на това, според Министерството на отбраната на Афганистан, са убити 33 бойци.

В петък правителствените сили убиха над 170 радикали в битки и въздушни удари.

Привържениците на талибаните поеха контрола над 21 от 34-те провинциални центъра в Афганистан през последните дни. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид обяви днес завземането на двата основни града в източните провинции Пактика и Кунар-Шаран (на около 200 км от Кабул) и Асадабад.

Междувременно днес първите от общо 3000 американски морски пехотинци пристигнаха в столицата на Афганистан Кабул. Те имат задачата да осигурят безопасното изтегляне на дипломатическите служители и цивилни от размирната държава. Издадено е нареждане преди евакуацията да бъдат унищожени важни документи и електронни устройства в посолството на САЩ.

Към Кабул се отправиха и 600 британски военни като част от операция за изтегляне на британските граждани от Афганистан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови