Само за една нощ на френската Ривиера свирепи пожари изпепелиха 5000 хектара, хиляди са евакуирани

OFFNews 17 август 2021 в 12:39 3030 0

Само за една нощ огнена стихия, разпространявана с невероятна скорост от силен вятър, изпепели 5 000 хектара земя на френската Ривиера, доведе до евакуацията на хиляди хора, унищожи до основи един къмпинг доведе до спешната евакуация на общо шест къмпинга в обхванатата от екстремна гореща вълна Южна Франция.

Извънредната ситуация е в туристическия департамент Вар - поредната жертва на жегите, обхванали Средиземноморието и опустошили територии от Испания до Турция, повдигайки неудобни въпроси за подготовката на човечеството за глобалното затопляне, пише "Ройтерс".

Пламъците във Вар обхващат Гонфарон, намиращ се на около 50 км западно от града на Лазурния бряг Сен Тропе, както и места близо до брега, включително Ла Кроа Валме и Гримо.

Френските власти предупреждават хората да стоят надалеч от пламъците. На местни жители е разпоредено да не излизат от домовете си, вместо да бягат, за да се избегне евентуален хаос по пътищата.

Невероятна скорост

Пожарите започнаха късно вечерта в понеделник. Срещу тях бяха изпратени самолети, превозващи вода и 900 пожарникари. Въпреки това до момента са изгорели около 5 000 хектара земи, съобщават от Вар.

"Огънят се разпространява с невероятна скорост, с изключителна сила", казва кметът на Коголин, град в района, пред тв BFM. Засегнати са около 100 къщи.

Очаква се изпращането на подкрепление.

В региона горят още два пожара, също разпалвани от силните ветрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови