Само 8% от украинците са склонни на териториални отстъпки за постигане на мир с Русия

Дори

OFFNews 15 септември 2022 в 14:06 4343 7

война

Снимка Генерален щаб на украинската армия

В Украйна рязко падна числото на хората, готови на отстъпки пред Русия.

Скромните 8% от украинците са склонни на териториални отстъпки в полза на Русия, за да бъде постигнат мир възможно най-скоро. Това сочат резултатите от националното проучване на общественото мнение "Омнибус", проведено от Киевския международен институт по социология (КМИС) в периода 7-13 септември 2022 г. Спадът е с 2 процентни пункта спрямо юли.

Социолозите отбелязват, че през май и юли е бил зададен същият въпрос, за да се види динамиката на обществените нагласи.

За 87 процента от запитаните териториални отстъпки са напълно неприемливи, което е с 3 процентни пункта повече в сравнение с юли. 

Във всички региони на Украйна абсолютното мнозинство от населението е против всякакви териториални отстъпки. Дори сред жителите на Изтока, където в момента се водят интензивни боеве 85% са против, а сред жителите на Юга - 83%.

Социолозите отбелязват, че в периода от май до юли броят на тези, които са против каквито и да било отстъпки в източната част на страната, се е увеличил от 68% на 77%, а през септември броят им е нараснал още повече - до 85%. Сега почти няма разлика между мненията на жителите на различните региони.

Отбелязва се още, че сред респондентите, които са живели на окупираните след 24 февруари територии (а почти всички такива респонденти са заминали за населени места под контрола на Украйна), само 2% са за териториални отстъпки. 92% смятат, че не трябва да има териториални отстъпки. Сред всички вътрешно разселени лица 6% подкрепят отстъпките срещу 90%, които са против.

Социолозите изследват този въпрос и в контекста на езиковите и етническите категории на украинското общество. По-специално сред рускоезичните украинци 85% са против териториалните отстъпки (10% ги подкрепят). Сред рускоговорящите руснаци мнозинството - 57%, също е против всякакви отстъпки (24% ги подкрепят).

Социолозите отбелязват, че 2000 респонденти, живеещи във всички области на Украйна (с изключение на Крим), са били интервюирани чрез компютърно подпомагани телефонни интервюта (CATI), основани на случайна извадка от мобилни телефонни номера (със случайно генериране на телефонни номера).

Проучването е проведено с пълнолетни граждани (на възраст 18 и повече години), които по време на изследването са живели на територията на Украйна (в границите, контролирани от украинските власти до 24 февруари 2022 г.). В извадката не са включени жители на Крим, Севастопол и някои райони на Донецка и Луганска област, както и граждани, напуснали страната след началото на агресията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

6

AntiZ

15.09 2022 в 18:56

Имахме един правешки простак, досущ като банкянския, поразително приличащ на 'реZидента, който беше готов да им сервира на миризливата русня, цялата ни страна. Така се беше надупил, че стана противен дори на шефовете му от кремля. Спаси ни това, че нямаме обща сухопътна граница. По продажно нещо от български русофил, няма на тази земя.

2073

5

Johnny B Goode

15.09 2022 в 16:35

Веждичката, при около 40% етнически руснаци в Донецк и Луганск, по твоите данни около 15% са избягали в Русия.
Нещо да проблясва в тролската ти главица?

-1650

4

ob1

15.09 2022 в 15:50

Направо 114% са за раZия! Като на едни избори през 2004та там. Нали, веждичка?

2073

3

Johnny B Goode

15.09 2022 в 15:29

А бай ви Пешко би дал Пернишкия вилает на Русия за две бутилки шльокавица и снимка с Митрофанова.
 
X

Да помогнем на украинските деца!