Съмнителен обект вдигна два изтребителя МиГ-21 над Румъния, не го откриха

OFFNews 14 февруари 2023 в 21:32 6642 0

Снимка ВВС на Румъния

Радарите засекли неизвестния обект на височина 11 хиляди метра, но присъствието му не е било потвърдено визуално и на радар от екипажите на изпратените в района изтребители.

Министерството на отбраната на Румъния съобщи във вторник, че във въздушното пространство на страната в югоизточната част е бил забелязан обект, който прилича на метеорологичен балон, съобщи Ройтерс.

Малката въздушна цел, наподобяваща метеорологичен балон, е била засечена в 12:30 часа местно време.

След откриването на обекта към него в съответствие със стандартните процедури са изпратени два изтребителя МиГ-21 от състава на румънските ВВС на бойна служба под командването на НАТО в 86-а авиобаза „Фетещ“. Екипажите им не са били в състояние да потвърдят присъствието на балон, нито визуално, нито чрез бордовите си радари, съобщи военното ведомство в Букурещ. Оттам допълват, че обектът е летял на височина 11 хиляди метра. Самолетите са останали 30 минути в района за пълното изясняване на въздушата обстановка, след което са се върнали в авиобазата.

По-рано днес Република Молдова временно затвори въздушното си пространство от 11:24 до 14:47 ч., "за да се гарантира безопасността и сигурността на гражданската авиация", съобщава Диджи24, по-късно от Кишинев съобщиха, че затварянето е било заради съмнителен летящ обект.

Американската армия свали през последните четири дни летящи обекти, засечени над САЩ и Канада. Първият от тях беше свален на 4 февруари и за него имаше информация, че е китайски шпионски балон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови