Сълзотворен газ и водни оръдия на учителски протест в Мексико

Елица Мартинова 14 септември 2013 в 09:01 1997 2

Сблъсъци на учителски протести в Мексико, Снимка: Reuters
Сблъсъци на учителски протести в Мексико, Снимка: Reuters

31 души бяха арестувани на протест в центъра на Мексико, след като полицията реши да предприеме драстични мерки срещу демонстрантите.

Учителските протести в Мексико започнаха в края на август. От няколко седмици преподаватели са блокирали централния площад в града, изразявайки недоволството си срещу държавните реформи в сектора.

Нестихващите демонстрации заплашваха да попречат на Деня на независимостта, който е национален празник за Мексико и по традиция се чества на 16 септември с големи тържества именно на централния площад в столицата, който бе блокиран от учителите.

В средата на тази седмица правителството на страната обяви, че няма да се съобрази с протестиращите и в понеделник честванията ще се проведат на обичайното си място. Учителите получиха ултиматум да напуснат площада до петък следобед, но останаха там и след крайния срок.

Заради учителското неподчинение в демонстрациите се намеси полицията за борба с безредиците. Властите използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите, а 31 души бяха арестувани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!