Салман Рушди се изправя срещу нападателя си на процеса през януари

OFFNews 28 октомври 2023 в 16:26 1309 0

Рушди

Снимка Фейсбук

Салман Рушди

Писателят Салман Рушди може да се изправи срещу мъжа, обвинен в многократното му намушкване с нож по време на лекция, когато обвиняемият бъде изправен пред съда в началото на следващата година, обяви прокурор, цитиран от АП и БТА.

"В момента Рушди е в списъка на свидетелите, които ще бъдат призовани за процеса“, заяви окръжният прокурор на окръг Чотокуа Джейсън Шмид след съдебно заседание, на което съдията насрочи процеса за 8 януари.

25-годишният Хади Матар не се признава за виновен по обвиненията в нападение и опит за убийство. Властите твърдят, че жителят на Ню Джърси е напуснал публиката и се е втурнал към сцената, където авторът на "Сатанински строфи" е щял да говори през август 2022 г. Тогава Матар го е намушкал с нож повече от десет пъти, преди да се намесят зрители.

76-годишният Рушди, който ослепя с дясното око и е с увредена лява ръка, описва нападението в мемоарите си Knife: Meditations After An Attempted Murder ("Нож: Размисли след опит за убийство"), които трябва да излязат на 16 април.

"Мисля, че най-голямото препятствие за всички нас ще бъде да изберем справедливо и безпристрастно жури", казва прокурор Шмид.

Той смята, че самият процес ще продължи две седмици или по-малко.

Рушди беше обект на десетилетна фетва на покойния върховен лидер аятолах Хомейни, който призова за смъртта му заради предполагаемо богохулство в "Сатанински строфи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика