Саймън Харис е най-младият премиер в ирландската история

OFFNews 09 април 2024 в 17:47 1458 0

Саймън Харис

Снимка Getty Images

Саймън Харис

Саймън Харис се превърна в най-младия министър-председател на Ирландия, наследявайки на поста съпартиеца си Лио Варадкар, като разполага с по-малко от година, за да даде тласък на усилията на коалиционното правителство да се противопостави на силната подкрепа и вероятната първа изборна победа на лявата партия "Шин Фейн".

Ирландските депутати гласуваха с 88 гласа "за" срещу 69 гласа "против" в подкрепа на кандидатурата на новоизбрания лидер на "Фина Гейл" Саймън Харис за министър-председател на страната, предаде БТА.

37-годишният бивш министър на здравеопазването и висшето образование, иновациите и науките, известен най-вече с това, че помогна за първоначалния отговор на страната по време на КОВИД-19, бе избран без възражения за нов лидер на "Фина Гейл" миналия месец, само няколко дни след неочакваната оставка на Варадкар.

Това почти му гарантира, че той ще стане 16-ият лидер на страната с население от 5,3 милиона души, преди номинацията да бъде официално утвърдена в парламента, получавайки подкрепата на някои независими депутати, както и на коалиционните си партньори от "Фина Фойл" и Партията на Зелените.

Харис ще се сблъска със същите дълбоко вкоренени проблеми, най-вече свързани с недостига на жилища на достъпни цени и безпокойството от рекордния брой на кандидати за убежище, които доведоха до стагнацията на "Фина Гейл" по време на управлението на Варадкар, и ще наследи коалиционно споразумение, което оставя малко място за нови важни политически инициативи.

Харис, който прекъсва обучението си в университет на 20-годишна възраст, за да работи като политически съветник, е избран за депутат на 24 години, а преди да навърши 30 е назначен в кабинета, използва речта си на годишната конференция на "Фина Гейл", която се проведе в събота, за да подчертае, че се фокусира върху спазването на закона и реда, подпомагането на малкия бизнес и възстановяването на връзката с избирателите от селските райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки