Съдът в Страсбург: Румъния и Литва са съдействали за мъчения в тайни затвори на ЦРУ

OFFNews 31 май 2018 в 17:42 5146 2

Eвропейският съд по правата на човека в Страсбург осъди Румъния и Литва за това, че са допуснали двама души, заподозрени в тероризъм, да бъдат измъчвани в тайни затвори на ЦРУ на територията на двете страни.

Според съда, страните са извършили редица нарушения на човешките права, като съдействали на шпиони на САЩ да задържат незаконно двамата заподозрени при нечовешки условия в тайните затвори, разположени на техните територии.

Съдът заяви, че Литва е била домакин на таен затвор на ЦРУ между февруари 2005 г. и март 2006 г., а Румъния - между септември 2003 г. и ноември 2005 г.

И двете страни са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която забранява изтезанията, незаконното задържане и смъртното наказание.

Двамата ищци съзирали съда през 2011 г. и 2012 г. Те са Абу Зубайдах - палестинец, смятан за главен вербовчик на "Ал Кайда", и Абд ал Нашири от Саудитска Арабия, също от "Ал Кайда".

В момента двамата се намират в затвор в Гуантанамо, Куба, а съдът отсъди да получат компенсации в размер на 100 000 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови