Съдът спря рестарта на ядрен реактор в Япония. Няма планове за евакуация

OFFNews Последна промяна на 19 март 2021 в 10:48 1303 1

Ядрен реактор в японската префектура Ибараки, спрян след катастрофата във Фукушима преди 10 г., засега няма да бъде пускан в експлоатация. Това гласи съдебно решение с аргумента, че в района няма планове за евакуация, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Въпреки че в радиус от 30 км около атомната електроцентрала "Токай 2" живеят около 940 хиляди души - най-голям брой в сравнение с всеки друг реактор в Япония, само малко общини са разработили планове за евакуация при бедствие. Това представлява "конкретна заплаха" за населението, постанови съдът.

През 2018 г. компанията "Джапан атомик пауър", която е оператор на въпросния реактор, получи разрешение да го активира при спазване на новите строги регулации след бедствието във Фукушима и въпреки че реакторът е на повече от 40 г. Според съда в сградите на АЕЦ "Токай 2" няма проблем с противоземетръсната безопасност, но липсата на евакуационни планове създава риск.

Независимо от тежките последици от катастрофата във Фукушима японското правителство се стреми да възстанови добива на електричество от АЕЦ в страната. Мнозинството от населението обаче се обявява за добив от други източници, което е довело до възраженията срещу реактивирането на централи като "Токай 2", отбеляза ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови