Съдът на ЕС потвърди санкциите срещу Роман Абрамович

OFFNews 20 декември 2023 в 14:18 714 1

Абрамович

Снимка БТА/АП

Роман Абрамович

Съдът на Европейския съюз потвърди санкциите срещу руския милиардер Роман Абрамович, наложени му след руската инвазия в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

След като през февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин нареди руски войски да нахлуят в Украйна, ЕС наложи санкции на руски представители и множество руски бизнесмени, сред които и Абрамович, като замрази руски активи за стотици милиарди долари.

Абрамович подаде жалба срещу решението на ЕС.

"Общият съд отхвърля иска, предявен от г-н Абрамович, като по този начин потвърждава предприетите срещу него ограничителни мерки", се казва в решението на най-висшата съдебна инстанция на ЕС.

Абрамович изрази разочарованието си от загубата на съдебното оспорване.

"Въпреки че сме разочаровани от днешното решение, ние приветстваме факта, че съдът не взе под внимание няколко аргумента представени от Съвета на ЕС и не ги включи като основание за запазване на санкциите. Абрамович не е в състояние да влияе върху решенията на което и да било правителство, включително на Русия, и по никакъв начин не се е облагодетелствал от войната", се посочва в изявление, разпространено от името на милиардера. 

Роман Абрамович, който има и израелско гражданство и е бивш собственик на футболния клуб "Челси", стана един от най-влиятелните бизнесмени в света след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Според сп. "Форбс" състоянието му възлиза на 9,2 милиарда долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки