Съдът на ЕС отне имунитета на Карлес Пучдемон

OFFNews 05 юли 2023 в 16:18 1700 0

Пучдемон

Снимка БГНЕС

Карлес Пучдемон

Съдът на Европейския съюз отне имунитета на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който той има в качеството си на член на Европейския парламент, понеже срещу него се води дело в Испания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението е удар срещу Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия, защото може да прокара пътя към евентуалното му екстрадиране в Испания, каквото е и желанието на Мадрид от 6 г. насам.

Той напусна Испания през 2017 г., за да избегне наказателно преследване във връзка с обявената за кратко независимост на Каталуния.

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Пучдемон и подкрепи решението на ЕП да снеме имунитета му, както и на още двама каталунски сепаратисти - Тони Комин и Клара Понсати, които също живеят в самоналожено изгнание.

"Парламентът не може да приема решения за защита на имунитета, които биха имали обвързващи правни последици по отношение на испанските съдебни власти", се казва в решението на съда в Люксембург.

Пучдемон заяви в "Туитър", че ще обжалва днешното решение.

В началото на годината испанският Върховен съд оттегли обвиненията в подстрекателство към бунт срещу сепаратисткия лидер, след като въпросното престъпление бе отменено чрез реформа в наказателния кодекс.

Въпреки това срещу него все още има висящо дело за неподчинение и присвояване, по което може да получи до 8 г. затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки