Съда в Хага: САЩ може би са извършвали военни престъпления в Афганистан

ОFFNews 15 ноември 2016 в 14:31 3628 3

Има основания да се смята, че Централното разузнавателно управление на САЩ е извършвало военни престъпления в Афганистан. Това обяви главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага Фату Бенсуда, предадоха световните агенции.

По думите на Бенсуда най-малко 61 задържани са били подложени на изтезания и насилие от американски военни и ЦРУ основно в периода 1 май 2003 г. - 31 декември 2004 г. По-конкретно обвиненията касаят случаи на малтретиране в тайни затвори, управлявани от ЦРУ.

"Имаме основания да смятаме, че по време на разпити САЩ и ЦРУ са прибегнали до употребата на методи като изтезания, жестокости, издевателства върху личното достойнство и изнасилвания”, заяви Бенсуда.

Според главния прокурор предполагаемите престъпления не са просто изолизари случаи на злоупотреби от няколко души, а част от постоянна практика на американските военни с цел получаване на информация чрез жестоки и насилствени методи, извършвани по време на разпити.

В понеделник, на представянето на годишния доклад пред членовете на съда в Хага, Бенсуда сподели, че съвсем скоро ще реши дали да поиска започването на мащабно разследване. При такова би могло да се стигне и до конфронтация с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който се обяви "за" използването на насилие в борбата с тероризма, коментира "Дойче веле".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

15.11 2016 в 16:12

" При такова би могло да се стигне и до конфронтация с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който се обяви "за" използването на насилие в борбата с тероризма, коментира "Дойче веле"."

Какво съвпадение, това съдбата си е*ало майката.....