Съд задължи Асандж да чисти след котката си

OFFNews 30 октомври 2018 в 12:58 2830 0

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж трябва да си плаща за използването на интернет и за храната си и да чисти след котката си в еквадорското посолство в Лондон. Това реши съд в Еквадор. 

Тези изисквания са част от нови правила, наложени на Асандж от посолството. Те включват още да плаща за прането на дрехите си и да почиства сам банята си.

Той обаче реши да ги бори в съда, като обяви, че тези нови правила нарушават негови "основни права и свободи" и целта им е да го накарат да напусне посолството. 

Съдът отхвърли жалбата на Асандж, като обяви, че ако той иска да остане в посолството и спазва правилата, може да остане колкото поиска. По думите на съдията присъствието на Асандж в посолството до момента е струвало на Еквадор 6 млн. долара.  

Адвокати на Асандж са решени да обжалват. 

Джулиан Асандж намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадицията в Швеция, където бе издирван за обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, които той отрича. Асандж се страхува, че ако бъде арестуван там, ще бъде екстрадиран и съден в САЩ за публикуването през 2010 г. на военни и дипломатически секретни документи.

През март еквадорското правителство спря интернета на Асандж, като го обвини, че се меси във вътрешните работи на други страни. Еквадорските власти не уточниха за какво точно става въпрос, но се предполага, че причината са критиките му за ареста на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон.

След това обаче достъпът му до интернет беше частично възстановен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови