Съд в Барселона конфискува яхта, свързана с шефа на 'Ростех'

OFFNews 04 ноември 2022 в 18:58 2373 2

Чемезов

Снимка РБК

Сергей Чемезов

Съд в Барселона конфискува яхта, свързана със семейството на ръководителя на "Ростех" Сергей Чемезов, съобщи Bloomberg. Това става след молба на собствениците на док MB92, в която се твърди, че собственикът й не е плащал за дока и поддръжката от юни. Според испанското издание El Confidencial съдът е разпоредил конфискацията на 2 ноември.

85-метровата яхта Meridian A, оценена на 140 млн. долара, от март е под санкции от Европейския съюз. Доскоро тя се е казвала "Валери". На 26 октомври El Confidencial написа, че яхтата се е опитала да напусне пристанището на Барселона, но властите не са ѝ разрешили да излезе в открито море. Според вестника собственикът е сменил името ѝ за целта.

Корабът е собственост на офшорна компания на Британските Вирджински острови, притежавана от доведената дъщеря на Чемезов - Анастасия Игнатова.

След избухването на войната в Украйна в Европа бяха "арестувани" няколко яхти на руски бизнесмени или свързани с руски официални лица. В Германия това се случи с яхтата Dilbar, свързана с бизнесмена Алишер Усманов. Във Франция и Испания бяха "арестувани" Amore Vero и Crescent, свързани с шефа на "Роснефт" Игор Сечин. В Испания това сполетя яхтата Lady Anastacia, която местните правоприлагащи органи свързват с ръководителя на "Рособоронекспорт" Александър Михеев.

Това не е и първият случай на конфискация на яхта на индиректен руски собственик. Преди това яхтата Axioma на бизнесмена Дмитрий Пумпянски в Гибралтар бе сполетяна от същото. В края на септември яхтата е продадена на търг за 37,5 млн. долара - предполага се, че това е половината от пазарната ѝ стойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

04.11 2022 в 19:38

Нищо, ще си направи яхта от липови кори, а 20-ина мобилизирали бурлака ще я дърпат по волга и ще пеят "Ухнем!". :D Така е по-православно и традиционно руско, к'ви са тия упадъчни либерастки глезотии - яхти у Барселона, моля ти се! :D

345

1

Джендо Джедев

04.11 2022 в 19:36

Tiq
 
X

Да помогнем на украинските деца!