Съд в Алжир издаде 49 смъртни присъди заради линчуването на мъж

Красимир Крумов 24 ноември 2022 в 22:22 3501 1

Снимка milafattadla24

Джамел Бен Исмаил отишъл в района на пожарате да помогне в гасенето им, но го взели за подпалвач и го линчували

Алжирски съд издаде в четвъртък смъртни присъди срещу 49 души по обвинения в изгаряне на гражданин и малтретиране на тялото му в района на Кабиле през 2021 г. Присъдите обаче ще бъдат редуцирани до доживотен затвор поради мораториума върху екзекуциите в страната, съобщи „Ал Хурра“.

Първоинстанционният наказателен съд в Казабланка в Алжир е осъдил обвиняемите по делото за убийството на Джамел Бен Исмаил, който отишъл като доброволец в град Арбаа-Найт Иратен в областта Тизи-Узу, за да участвав гасенето на пожарите, отнели живота на най-малко 90 души за една седмица през август миналата година. Тълпата заподозряла Бен Исмаил, че е той е подпалвачът.

Присъди, вариращи между 10 години и две години затвор, са постановени срещу 28 други обвиняеми, заедно с глоби, вариращи между 100 000 и 200 000 алжирски динара, като 17 обвиняеми са оправдани.

Престъплението потресе Алжир, когато в социалните мрежи се появиха видеоклипове, за които говореше, че са на млад мъж, изгорен от ядосани жители на областта Тизи Узу, след като го заподозрели, че е предизвикал пожарите, които избухнаха в няколко региона на страната.

На замесените в този случай били повдигнати по няколко обвинения, по-специално за извършване на „терористични и подривни действия, насочени срещу държавната сигурност и националното единство“, „участие в предумишлено убийство“, „насилствено нападение срещу обществени сили“, „разпространение на език на омразата, ” и „Подтикване към унищожаване на чуждо имущество и въоръжено събиране“, допълва „Ал Хурра“.

Джамел Бен Исмаил е бил на 38 години години, когато отишъл да помага като доброволец в гасенето на пожарите. Когато научил, че някои от жителите на града го подозират, че е замесен в подпалването на пожарите, тъй като бил чужд в района, побързал да се предаде на полицията, но голяма тълпа от разгневени граждани го изтръгнала от ръцете на службите за сигурност и го подложили на мъчения, изгорили го жив и осакатили останките му.

Сцени, разпространени в социалните медии, показват тълпи, които заобикалят полицейската кола, в която се намира Бен Исмаил, след което го влачат и бият. Младежи си правят селфита пред изгорения му труп.

Още тогава Amnesty International призова алжирските власти да „изпратят ясно послание, че няма да позволят такова насилие“. Алжирската лига за човешки права също осъди "шокиращите" сцени от инцидента и подчерта, че Бен Исмаил е отишъл в областта Тизи Узу, за да помогне в гасенето на пожарите.

В Алжир е сила мораториум върху изпълненията на смъртни наказания от 1993 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews