Руснаците превзеха дъщерните дружества на Danon и Carlsberg по заповед на Путин

OFFNews 17 юли 2023 в 13:18 2481 3

Carlsberg

Снимка pexels.com

Carlsberg

Русия пое контрола върху руските дъщерни дружества на производителя на кисело мляко Danone и на компанията за бира Carlsberg. По силата на нова заповед, подписана от руския президент Владимир Путин, подразделенията са предадени под "временно управление" на държавата, предаде Би Би Си.

По-рано тази година Москва въведе правила, които ѝ позволяват да конфискува активите на фирми от "недружелюбни" държави. Това се случи, след като много компании спряха бизнеса си в Русия след инвазията ѝ в Украйна.

"Данон" и "Карлсберг" бяха в процес на продажба на операциите си в Русия.

Със заповедта от неделя акциите на "Данон Русия" и притежаваните от "Карлсберг" пивоварни "Балтика" се поставят под контрола на руската агенция за недвижими имоти "Росимущество".

Базираната във Франция компания Danone, която започна процеса на продажба на руския си бизнес през октомври миналата година, заяви, че "в момента проучва ситуацията". Оттам се подготвят да предприемат "всички необходими мерки", за да защитят правата си като акционер в "Данон Русия" и да продължи дейността на предприятието".

Carlsberg заяви, че не е получавала "никаква официална информация от руските власти относно президентския указ за последиците за Baltika Breweries".

Датската пивоварна допълва, че е приключила мащабен процес за отделяне на руското подразделение от останалата част на компанията. Миналия месец компанията подписа споразумение за продажба на Baltika Breweries, но все още не е приключила сделката.

"Вследствие на президентския указ перспективите за този процес на продажба сега са много несигурни", признават оттам.

През април Путин подписа указ, който позволява на Русия да поема временен контрол върху чуждестранни активи в отговор на действията на САЩ и други държави, които според Русия са "недружелюбни и противоречат на международното право". Също през април беше обявено, че руските подразделения на две енергийни компании - германската Uniper и финландската Fortum, са били поставени под държавен контрол.

Руското подразделение на Danone е най-голямата млечна компания в страната с около 8000 служители. Беше изчислено, че продажбата на бизнеса ще доведе до загуби за "Данон" в размер на 1 млрд. евро.

Дъщерното дружество на Карлсберг "Балтика" произвежда някои от най-разпознаваемите марки бира в Русия, като според уебсайта на Карлсберг има 8400 служители в осем завода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

17.07 2023 в 14:40

jori,

Във фабриките на Карслберг ще почнат да правят квас, който след една година производство, сиреч - докато се скапят линиите без поддръжка и грамотна експлоатация, няма да може да се пие. Същото ще е и с Данон. Знаем си стоката! Освен ако не ги купят китайци. Те поне знаят как да стопанисват.

345

2

Джендо Джедев

17.07 2023 в 14:38

Алчността струва скъпо! Ако се бяха отървали навреме от активите си в Рашка, нямаше Пу да им ги открадне. Ама...

788

1

jorj

17.07 2023 в 14:12

Какво чуждо са откраднали, всичко са осрали! И, тъй като всичко и е добито чрез кражби кочината и е осрана и воняща!!!!! Столетия нормален човек няма да стъпи в кочината им, те и душите им са също така осрани, изродщина!!!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика