Руснак сравни партията на Путин с чума по плъховете

OFFNews 13 септември 2019 в 23:32 3951 0

Снимка tass.ru

Жителят на Кемеровска област Иля Путьовски е обект на следствено дело за повторно неуважение към властта, заплашва го глоба от 200 000 рубли или арест за 15 денонощия.

За това съобщи в социалните мрежи правозащитникът от асоциация „Агора“ Павел Чиков. Той посочи, че местен полицай е открил два записа на страницата на Путьовски в мрежата „ВКонтакте“ – в единия потребителят сравнява партията „Единна Русия“ със „завършена чума по плъховете“, а в другия – че политическата система в Русия е престъпна групировка.

Според адвоката на въпросния потребител Станислав Селезньов, в материалите по делото фигурира скрийншот с видеозапис и оскърбителен подпис, който е видян само от един посетител и това е същият полицай, който е започнал да събира доказателствени материали.

Пред РБК Селезньов коментира, че това е още едно свидетелство за факта, че органите на реда денонощно проучват акаунтите на хора, привлечени като обвиняеми заради неуважението им към властта.

По-рано Путьовски вече беше глобен с 30 000 рубли, защото шерна клип с критика към Владимир Путин след разгонването на протеста под наслов „Той не ни е цар“.

На 2 септември срещу него бе повдигнато наказателно дело за оскърбление на представител на властта след жалбата на съдията Ксения Раймер. Тя твърдеше, че докато карал велосипеда си покрай нея, Путьовски й е показал среден пръст.

Според портала „Тайга.инфо“ обаче мъжът е инвалид 3-а група. Юристите от „Агора“ посочват, че първото дело за повторно неуважение към властта е било образувано срещу Светлана Бакшеева от Котлас, която критикувала губернатора на Архангелска област.

Павел Чиков каза, че в Европейския съд по правата на човека вече са изпратени жалбите на 9 руски граждани, глобени по дело за неуважение към властта. Сред тях е и Путьовски.

Законът за отговорността след публично оскърбление и изразяване на неуважение към властта влезе в сила през март т.г. В четвъртък депутат от Либерално-демократичната партия внесе за разглеждане законопроект за налагане на наказателна отговорност, в това число и глоби до 3 млн.рубли, за случаите, когато длъжностни лица оскърбяват гражданите. Но правителството не подкрепи този законопроект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови