Руснак опитал да завлече ЦРУ с 1 млн. долара, от разузнаването отрекоха

OFFNews 11 февруари 2018 в 10:59 4132 2

Руснак опитал да завлече ЦРУ с 1 млн. долара, от разузнаването отрекоха

Руснак опитал да завлече Централното разузнавателно управление на САЩ  с 1 млн. долара, срещу които обещал да предостави компромати за президента Доналд Тръмп, както и да върне откраднати кибероръжия на разузнаването. 

Това пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на представители на службите за сигурност от САЩ и Европа. 

Руснакът все пак успял да измъкне 100 000 долара от разузнаването миналата година. Парите били предадени на руснака в хотелска стая в Берлин миналия септември. Те трябвало да бъдат първа вноска от по-голяма сума, възлизаща на 1 милион долара, съобщава БТА.

Руснакът твърдял, че ще предостави информации, които да свържат президента и негови сътрудници с Русия. Но вместо да даде на шпионите откраднатите от Агенцията за национална сигурност (АНС) кибероръжия, руснакът им предал непроверени и вероятно изфабрикувани материали за Тръмп и за други лица, в това число банкови данни, имейли и предполагаеми руски разузнавателни данни, разказват официални представители, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Тогава шпионите спрели сделката заради опасения, че тя ще ги въвлече в руска операция са посяване на раздор в самото американско управление, както и заради потенциалните последици във Вашингтон от разкритието, че те се опитвали да купят компрометираща информация за Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Кражбата на тайни средства за кибератаки от АНС е нанесла вреди на ведомството, което още се опитвало да установи какви точно киберсредства липсвали, пише вестникът.

По повод на тези информации говорителят на ЦРУ Дан Бойд каза, че те са "измислена история" и "очевидна лъжа".

Тръмп също коментира публикацията в Туитър. "Според "Ню Йорк таймс" някакъв руснак продал на САЩ изфабрикувана секретна информация за "Тръмп". Поискал за това 10 милиона долара, а после намалил до 1 милион долара, които да бъдат платени с течение на времето. Надявам се, че хората сега виждат и разбират какво става тук. Всичко това тепърва ще започне да излиза наяве - пресушете блатото!", написа Тръмп в Туитър.

В свои изказвания Тръмп често пъти използва думата "блато", като с него обичайно визира всички политици във Вашингтон, които му пречат да прави реформи или да взима решения. След победата на изборите през 2016 г. Тръмп често заявяваше намерение "да пресуши блатото", припомня ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови