Руслана от Истанбул към Ердоган, Турция и света: Спасете Мариупол!

OFFNews 16 май 2022 в 15:57 3200 0

Украинската изпълнителка Руслава

Снимка OFFNews

Руслана се включи в пресконференция на живо от Истанбул с призив към турския президент да спаси Мариупол.

„Аз съм Руслана, победителка от „Евровизия“ украинска певица. Тук в Истанбул преди 18 години аз спечелих „Евровизия“ с Wild Dances, но днес няма да ви губя времето. Днес съм тук, заедно с жените от Мариупол за да апелираме към турското общество, към всички хора тук, към всички всички журналисти бъдете с Украйна, спасете Мариупол!“ с такова емоционално послание се обърна към Истанбул, Турция, президента Реджеп Таип Ердоган украинската изпълнителка Руслана Лижичко, която всички познават с краткото сценично име Руслана.

Родената в Лвов певица пристигна в турския мегаполис в отчаян опит на съпругите и майките на на блокирани в Азовстал бойци да спасят животите на своите близки - защитници на Мариупол. „Всеки миг и всяка секунда от това наше обръщение тук, това са реални човешки животи. Днес аз нямам право да мълча!“ – каза Руслана по време на пресконференцията, която Ройткерс излъчи на живо в You Tube.

„Вярвам в мъдростта на Ердоган! Дойдохме да го помолим да направи още един миротворчески и хуманен акт – да спаси Мариупол!“ – допълни Лижичко.

Преди да даде думата журналистите, певицата пусна видеоклип с неспиращите руски бомбардировки на територията на Азовстал.

„Срещу защитниците на Мариупол руснаците използват оръжия, които не би трябвало да бъдат използвани дори във война: фосфорни бомби, касетъчни бомби, химически оръжия.“ - каза майката на един от войниците от полк "Азов".

„Всички вече са изтощени и вероятно вече са свършили всичко - вода, храна, лекарства и скоро може да свърши и животът им. – допълни съпругата на граничар, намиращ се в Азовстал. Невъзможно е да се измъкнат от този ад без ваша помощ, моля ви да им помогнете“.

Руслана, която говори пред репортерите на украински и на английски демонстрира решителност и заяви готовност да отиде да се сражава в Украйна:

„Това е и моята болка! Нямам друг избор, освен да напусна сцената и да отида да се бия, да защитавам Мариупол!” – каза победителката от „Евровизия – 2004“.

„Нашите бойци не могат да се предадат, ако го направят, те ще бъдат убити, знаем това със сигурност. Затова молим най-влиятелните лидери да им помогнат, да ги изведат в трета страна до края на военните действия във Украйна.“ – призова майката на друг от защитниците на Азовстал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!