Руското военно разузнаване стои зад 'Хаванския синдром'. Москва: Безпочвени обвинения

OFFNews 01 април 2024 в 14:12 11845 1

Хавана

Снимка БТА/АП

Хавана

Загадъчното заболяване, наречено "Хавански синдром" по името на кубинската столица, което засегна редица американски дипломати и шпиони навсякъде по света, може да е свързано с оръжия с насочена енергия (лазерни, звукови), използвани от руското военно разузнаване, пише базираната в Рига медия "Инсайдър", цитирана от Ройтерс и БТА.

Сред симптомите на хаванския синдром, който е трудно обяснимо от медицинска гледна точка състояние, са мигрена, гадене, загуба на памет и световъртеж.

Агенцията припомня, че според публикуван миналата година доклад на американското разузнаване е "много малко вероятно" чужда, вражески настроена държава да стои зад случаите на хаванския синдром, от който първи са се оплакали служители на посолството на САЩ в Хавана през 2016 г.

Занимаващата се с разследвания, свързани с Русия, медия "Инсайдър" обаче информира, че служители на подразделение 29 155 на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) са били засичани на места, на които се предполага, че американски представители са били засегнати от синдрома, отбелязва Ройтерс.

Освен това според продължилото една година разследване на "Инсайдър" - в сътрудничество с екипа на предаването "60 минути" на американския телевизионен канал Си Би Ес и с германското разследващо списание "Шпигел", високопоставени служители на подразделение 29 155 са получавали медали и повишения за работата си, свързана с развиването на "несмъртоносни звукови оръжия".

В миналото Русия е отричала да е замесена в подобни случаи, отбелязва Ройтерс. Според "Инсайдър" първият случай на поява на симптоми на хавански синдром трябва да се търси преди 2016 г. Медията твърди, че "е много вероятно да има подобни атаки 2 г. по-рано във Франкфурт, когато служител на правителството на САЩ, назначен в американската мисия в Германия, изпада в безсъзнание от нещо подобно на силноенергиен лъч".

Малко след излизането на материала на "Инсайдър" Кремъл категорично отрече съпричастност към аферата.

"Това изобщо не е нова тема. Дълги години темата за т. нар. хавански синдром се преувеличава в пресата и от самото начало се свързва с обвинения срещу руската страна. Но никой никъде не е публикувал или изразявал убедителни доказателства за тези необосновани обвинения. Следователно всичко това не е нищо повече от безпочвени, необосновани обвинения от страна на медиите", коментира говорителят Дмитрий Песков.

През 2021 г. Конгресът на САЩ одобри "Закон за Хавана", с който се дават пълномощия на Държавния департамент, ЦРУ и други американски правителствени агенции да изплащат обезщетения на държавни служители (и техните семейства), които по време на службата си (в чужбина) са били засегнати от заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

230

1

Far Rider

03.04 2024 в 09:08

В новните на РАИ 1 и на ОРФ1 се говореше снощи за 2 руски шпиони получили европейски визи от България благодарение на които се движат свбодно в ЕС и за които се предполага, че са свързани с ползването на оръжие предизвикващо Хавански синдром. Пак се прочухме!