Руското разузнаване отрича, че е участвало в кибератаката срещу SolarWind

Ружа Райчева 18 май 2021 в 17:26 1650 0

Директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин отрече възможността зад кибератаката срещу американската компания „SolarWind“ да стои Русия.

"Вариантът е по-скоро атаката да идва от Запад" - твърди Наришкин в интервю пред Би Би Си.

В отговор на обвиненията от британските и американските власти шефът на СВР заяви, че Руската федерация не е участвала в масивната кибератака в САЩ миналата година.

Амepиĸaнcĸата coфтyepна компания "ЅоlаrWіndѕ" произвежда софтуер, използван от правителствени, консултантски, технологични, телекомуникационни и добивни предприятия в Северна Америка, Европа, Азия и Близкия изток.

Миналата година от "ЅоlаrWіndѕ" aлapмиpaха, чe ca cтaнaли жepтвa нa масивна xaĸepcĸa aтaĸa, пpи ĸoятo нeизвecтнa cтpaнa e ĸoмпpoмeтиpaлa вътpeшнaтa мpeжa нa ĸoмпaниятa и e дocтaвилa ĸъм мнoгo oт тexнитe ĸлиeнти злoвpeдeн coфтyep, пpиĸpит ĸaтo oбнoвлeниe зa eдин oт софтуерните пpoдyĸти.

Продуктите на "ЅоlаrWіndѕ" са масово използвани в корпоративните и федералните мрежи на САЩ. Компанията, базирана в Остин, Тексас, има повече от 300 000 потребители.

Същевременно Наришкин намеква, че вероятността западното разузнаване да стои зад атаката е голяма.

Директорът на Службата за външно разузнаване твърди, че е установил контакт с шефа на британското разузнаване MI6 и се надява скоро да се срещнат лице в лице, за да обсъдят казуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!