Руското настъпление в Донбас и Донецк е неуспешно

Ангел Марковски 17 август 2022 в 10:28 12153 3

Карта на бойните действия в Украйна на 16 август.

Снимка ISW

Карта на бойните действия в Украйна на 16 август.

Настъплението на Русия в южна и югоизточна посока не е успешно. Това съобщи Руслан Музичук, говорител на Националната гвардия на Украйна по национален телемаратон. Запитан от водещия какви са перспективите на южния фронт, той отговори, че напоследък настъпленията на врага в тези посоки са били неуспешни.

"Има две причини за това. Първата е, че там наистина има доста стабилна отбранителна система. Украинските военни разполагат с голяма мрежа от отбранителни позиции. Също така разузнаването ни работи с помощта на безпилотни самолети", каза Музичук.

Освен това поради унищожаването на логистичните и контролните системи на противника напоследък не се наблюдават настъпателни действия от негова страна.

Говорителят на Националната гвардия отбеляза, че украинската страна е наясно с движението на войски, което напоследък се наблюдава в южното и югоизточното направление и се предприемат съответните мерки.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че в Донбас продължават жестоки сражения. По-специално, най-горещите точки на фронта в това направление остават непроменени - Авдийвка, Маринка, Пески, Бахмут, всички съответни направления.

Както е отбелязано в доклада на ISW, окупаторите се опитват да отклонят украинските сили от контраатаки на юг, като атакуват районите на Бахмут и Северск в Донецка облас

Тази сутрин врагът е изстрелял повече от пет ракети от Белгород по Харков. 

Олег Синегубов, председател на Харковската областна военна администрация съобщи в своята Telegram: 

"Около 5 часа сутринта днес щабът на отбраната регистрира изстрелването на повече от пет ракети от Белгород. Една от ракетите попада в границите на район Слободски в Харков. Ракетните удари нанесоха щети на жилищни сгради, а в община Золочевски избухнаха няколко пожара. Предварително, през деня в Золочев, окупаторите са ударили лицей, повредили са футболно игрище, разрушили са една жилищна сграда и са повредили две. В окръг Изюм критичната инфраструктура е била повредена от обстрел, а тревата в откритите райони е била опожарена. По данни на Центъра за спешна медицинска помощ 22-годишен мъж е настанен в болница в Золохов с наранявания от взрив, състоянието му е средно тежко", каза той.

Синегубов също така подчерта, че през целия ден вчера руските окупатори са нанасяли интензивни артилерийски и ракетни удари по града и региона. През нощта руснаците засилват ударите си. След 21:00 ч. в резултат на обстрела са подпалени гаражите и машините на ферма в Чугуевски район. След 23:00 ч. в резултат на обстрел в община Золоховска, район Богодухов, изгоряха гараж и автомобили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

4

Valioka

19.08 2022 в 12:09

Няма как да си слаб икономически, а да се държиш като господар на света. Не може да имаш и претенции, защото ставаш смешен. Ето това дразни нормалните хора и затова рашистите не са харесвани никъде (изключая нашата мила родина - бай пешо от перник и евроатлантиката). Ако искаш да се доказваш някому, сядай си на задника и почвай да бачкаш, ама да бачкаш, а не да жулиш водка още от обяд. В момента съм на обект с бригада от Турция. Работили са в Яркутск - още от обяд, викат, всичко живо е пияно. Е, как да стане бе бай пешо от перник, как??? евроатлантиката ще ти даде отговор на въпосо...

12073

3

IvanofRumen

17.08 2022 в 12:42

С тази военна авантюра рашистките орки удариха на камък. Целият нормален свят ги намрази и скоро това няма да се промени. Трудни години им предстоят, но си заслужават напълно съдбата.

2051

1

Propaganda

17.08 2022 в 10:48

раското съществуване като цяло е неуспешно...
...но поне ще превземем Киев до 3 дни.

Хаххаххахааа, Саки, Сакиииии!


Предвид загубата на раските подчовеци, няма нужда 2ри път да им подаряваме държавата. Атомните оръжия не са извинение! Трябва да бъдат разпаднати и дерусофицирани!