Руското МО иска да отнеме земята на стотици жители на предградие на Владивосток

OFFNews 15 март 2023 в 11:13 4494 4

МО

Снимка Архив

Руското министерство на отбраната

Министерството на отбраната на Русия е завело дела срещу жители на район Садгород в предградие на Владивосток, като е поискало да се анулира правото им на собственост върху поземлени имоти, съобщи губернаторът на Приморие Олег Кожемяко в социалните мрежи.

"Гражданите са получили искови молби от Министерството на отбраната за отмяна на правото им на собственост върху имотите, където живеят сега. Основанието за исковете са документи от 1932 и 1939 г., в които се казва, че земята е принадлежала на военното ведомство. Това може да засегне 300 семейства", пише Кожемяко.

Областният управител обеща да следи ситуацията.

Както съобщава PrimaMedia, става въпрос за 282 парцела в Садгородска област. Земята е била разпределена в субсидирани категории, много от парцелите са сменяли собствениците си многократно и никой държавен орган не е изявил претенции към тях. МО се позовава на документи, според които върху отчуждените земи е бил разположен център за отдих на военновъздушните сили на Тихоокеанския флот.

Според самите жители те няма да бъдат изселени, но ако министерството спечели делата в съда, те няма да могат да извършват никакви сделки с къщите, построени на спорната територия, включително да ги продават. Те се опасяват също така, че може да бъдат помолени да съборят сградите от парцелите, ако съдът обяви правото им на земя за недействително.

След като оплакванията на жителите се появяват в медиите, регионалният Следствен комитет започва разследване по член за небрежност. То е свързано с евентуално нарушаване правата на гражданите да получат земя по регионални програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

15.03 2023 в 14:28

Уважаеми Маги,
придобиването по давност на права на собственост срещу държавата и общините бе прието с новата ни "модерна" Конституция, но впоследствие с множество решения на Народното събрания бяха удалжавани мораториумите по прилагането на тези текстове.
Мисля си, че Конституционния съд обяви за противоконституционни тези решения, не съм сигурен.
Но в Русия "правото", като такова, е на особена почит, само едно изречение обяснява бъдещето на тези казуси: "Областният управител обеща да следи ситуацията."...

900

3

Маги Стралска

15.03 2023 в 12:15

а нямаше ли.... в правото.... нещо като.... придобиване на собственост.... по давностно владение..... или нещо такова.... все пак.... от 30-те години на миналия век.... досега.... са минали доста години.....

1066

2

alcom4

15.03 2023 в 11:55

Русия е една,деспотична изостанала държава!

15914

1

поп Дръвчо

15.03 2023 в 11:24

Тия са още по спахийската система.

Която по тукашните земи е отменена още през кой беше век?