Руското лоби изгуби битката за Интерпол: новият президент е южнокореец

OFFNews 21 ноември 2018 в 13:02 1726 0

Руското лоби изгуби битката за президента на Интерпол.

Южнокореецът Ким Чен-ян ще оглави Международната организация на криминалната полиция, реши днес в Дубай Общото ѝ събрание със 194 гласа в негова полза. Фаворит за поста беше руснакът Александър Прокопчук, определян от американски медии като "човек на Путин".

Срещу руския представител се обявиха американски сенатори, Великобритания и други страни от Европейския съюз, Украйна. Избирането на Александър Прокопчук за президент на Интерпол е равносилно на това да повериш охраната на курник на лисица - написаха четирима американски сенатори. Критик на Кремъл директно заяви, че изборът би означавал Интерпол да попадне в ръцете на мафията.

Остри реакции дойдоха и от Литва, която възвърна независимостта си от Русия по време на рухването на Съветския съюз. Тя заплаши, че ако изборът за нов президент е Прокопчук, ще напусне организацията. Същото направи и Украйна.

Реакциите заваляха след като в. „Таймс“ съобщи в неделя, че руският представител е фаворит. „Ако бъде избран, 56-годишният генерал ще работи „изключително в интерес на международната полицейска общност“, увери руското вътрешно министерство, позовавайки се на опита му.

Противниците на руската кандидатура твърдяха още, че избирането му би увеличило злоупотребите със системата за издаване на "червени бюлетини" с цел преследване на политически опоненти.

Изборите се проведоха след ареста на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, който бе арестуван в Китай по обвинения в корупция. Новият президент ще довърши мандата му до 2020 г.

При избирането си Ким Чен-ян каза: "Нашият свят сега е изправен пред безпрецедентни промени, които представляват огромни предизвикателства пред обществената сигурност и безопасност. За да ги преодолеем, имаме нужда от ясна визия - трябва да изградим мост към бъдещето".

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, заяви, че САЩ насърчава всички страни и организации, членуващи в Интерпол и зачитащи правовата държава, да изберат почтен президент, какъвто според тях е г-н Ким.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови