Руските сили се оттеглят от районите на Киев и Чернигов. Прегрупират се на юг и изток

OFFNews 02 април 2022 в 15:32 4489 1

Михайло Подоляк

Руските сили са предприели „бързо отстъпление“ от райони около столицата Киев и град Чернигов в Северна Украйна, обяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Според него целта е да се укрепят на изток и юг, като "твърдо диктуват условията си".

Подоляк написа в Телеграм, че с оглед на изтеглянето и на всички придвижвания и концентриране на руските войски е съвсем ясно, че Кремъл е избрал друга тактика.

"Да запазят контрола върху обширни окупирани територии не само в района на Донецк и Луганск и мощно да се укрепят там. Не можем да минем без тежки оръжия, ако искаме да деблокираме Изтока и Херсон и да отблъснем руснаците възможно най-далеч",  пише Подоляк.

За руско изтегляне съобщи и губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус, който уточни, че градът е разрушен. 

По-рано украинският президент Володимир Зеленски съобщи за бавно, но забележимо изтегляне на руските войски на север и посочи, че все още предстоят тежки битки срещу руската армия. По думите му се очакват мощни удари на руската армия в източната част на страната.

"На изток ситуацията остава изключително трудна. Руските войски се събират в Донбас и в посока Харков. Те се готвят за нови мощни удари. Ние се подготвяме за още по-активна отбрана. Използваме всички възможности - както вътрешни, така и външни", посочи Зеленски.

По данни на британското разузнаване руските сили са се изтеглили от летището Гостомел, недалеч от Киев, където се водеха бойни действия от началото на конфликта.

Руски говорител, цитиран от БНР, каза, че тази сутрин са били нанесени ракетни удари в централната Полтавска област, като са били унищожени резервоари за бензин и дизелово гориво в Нефтопреработвателния завод в Кременчук. Разрушени са и военни летища в Полтава и Днипро.

Вчера Украйна и Русия са направили поредна размяна на военнопленници, написа в интернет заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Кирило Тимошенко, цитиран от Ройтерс. Размяната е станала в рамките на водените в момента мирни преговори.

Над 2000 души са били изведени в безопасност вчера от обсадения украински град Мариупол. Общо повече от 6200 са били спасени през отворените хуманитарни коридори в Донецк, Луганск и Запорожието. Екип на Червения кръст ще направи днес нов опит за организирана евакуация от Мариупол, след като вчера не успя да стигне до града.

За днес са планирани седем хуманитарни коридора в Запорожка, Донецка и Луганско област, включително един за хора от Мариупол с личен транспорт.

Овладян е пожарът в петролната база в руския град Белгород, за който Русия обвинява Украйна. Секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов отрече украинската авиацията да е нанесла въздушния удар. Инцидентът ще навреди на мирните преговори между Москва и Киев, смятат анализатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови