Руските окупатори призоваха всички жители на Херсон незабавно да напуснат града

OFFNews 22 октомври 2022 в 17:57 6315 14

Украинската армия наближава Херсон.

Снимка Getty Images

Украинската армия наближава Херсон.

Назначените от Русия власти в Херсонска област, Южна Украйна, призоваха днес всички жители на Херсон незабавно да напуснат града.

Апелът бе отправен на фона на контранастъплението на украинските въоръжени сили в региона. Окупационните власти определят ситуацията като напрегната.

"Всички цивилни жители на Херсон трябва незабавно да напуснат града", призова в "Телеграм" назначената от Русия администрация. Тя спомена за "напрегната ситуация на фронта" и предупреди за "повишена опасност от масирани обстрели".

От сряда е в ход евакуация на хора от десния (западния) на левия (източния) бряг на река Днепър, отбелязва АФП.

В Украйна се притесняват, че призивите може да означават, че руснаците планират да взривят язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа.

Експерт твърди пред Униан, че от това ще бъдат засегнати преди всичко крайбрежните райони на левия бряг на Днепър, а не самият Херсон, който е от другата страна на реката. Що се отнася до наводненията в Херсон или други населени места, ситуацията може да не е толкова критична, заяви Руслан Гаврилюк, хидрогеолог и ръководител на Националния екологичен център, в репортаж на TSN.

Според него ситуацията може да се окаже критична преди всичко за екосистемата.

"...трябва да разберем, че язовирът Каховка има язовир с дължина 400 м, а на него има хидроенергийни съоръжения с дължина 150 м в хидроцентралата Каховка. А ако се взриви, може да се образува кратер с височина 550 метра и водата, която има разлика във височината на Каховското водохранилище и Днепър от 16 метра, да се влее в Днепър надолу по течението. И наистина, на първо място ще бъдат засегнати крайбрежните райони на левия бряг на Днепър, долното течение на реката", каза експертът.

Русия установи контрол над Херсон на 3 март - в началото на инвазията си в Украйна, започнала на 24 февруари. Градът остава единственият украински областен център, превзет от руските въоръжени сили от началото на войната. Украйна обаче премина в контранастъпление в региона преди няколко седмици и е на път да обкръжи хиляди руски войници на десния бряг на Днепър. Задаващата се битка за Херсон се очертава като една от ключовите от началото на войната.

Окупационните власти непрекъснато съобщават за украински обстрели, включително със западни оръжия, сред които американски реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS).

Ситуацията в херсонското направление остава стабилна, въпреки опитите на украинските войски да пробият отбранителната линия, каза днес назначеният от Москва "заместник-губернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

14

хr4

23.10 2022 в 03:34

Никаква стена няма да гърмят. Никой няма полза от това-нито алкашите, нито укропите. Всичко е кьорфишек, също като Запорожката АЕЦ и ядрените удари. Лилипута не разбра, че вече никой не му се връзва на тъпанарските блъфове.
пп.Най-много руснята да се окопае в Херсон и да го обърне на пародия на Сталинград...

-5396

12

Бай Пешо от Перни 6

23.10 2022 в 01:26

Народе????

-5396

11

Бай Пешо от Перни 6

23.10 2022 в 01:24

Разликата между защитата на Херсон и Мариупол. Едните евакуират цивилните, другите се крият зад тях. Какво да коментирам повече.

2073

10

Johnny B Goode

23.10 2022 в 00:30

Да бе, знам че на сутрешната летучка ви запознават с всичко и сте много добре подготвени.
Ти само правиш контрадезинформация, заблуда на врага с други думи.

2073

8

Johnny B Goode

22.10 2022 в 23:27

Ей, новия кретен на Митрофанова.
Откъде ви намират такива едно изречение без правописни грешки да не можете да вържете? Кажи и да те прати малко на стаж при Еврото. Той може да е всичко, но поне може да пише на български.

2073

7

Johnny B Goode

22.10 2022 в 23:23

Еврото, провери си опорките. С Хаймарс обикновен мост не може да се събори, камо ли язовирна стена. Ама вие хуманитарите от "елитни университети" откъде да знаете.
То вярно, че рашистоте ги сънувате вече тези Хаймарси, ама чак пък толкова да пишете глупости не бива.
Освен това, нали рашките унищожиха къде 400 до сега, не мой да се пУашиш толкова.

345

5

Джендо Джедев

22.10 2022 в 22:59

Еврото,

То беше невероятно и че ще се окопаят в радиоактивна почва твоите "братушки", ама ей на - направиха го. :D Тия всеки път постигат нови висини в идиотията!