Руските депутати и чиновници смятат, че са по-полезни на постовете си, отколкото на фронта

OFFNews 22 септември 2022 в 19:04 8844 7

дума

Снимка Архив

Държавната дума

Склонни ли са депутатите от Държавната дума и руските чиновници да дадат личен пример за патриотизъм и да отидат на фронта? Някои от тях наистина са готови да заменят официалните сака с куртки, но повечето казват, че страната се нуждае повече от тях на домашния фронт. 

В началото на септември, две седмици преди обявяването на мобилизацията в Русия, губернаторът на Хабаровск Михаил Дегтярев заяви, че "с удоволствие" би отишъл в зоната на "специална военна операция", но има "резерви заради губернаторския си пост": "Аз съм командир на щаба на териториалната отбрана, той е служебен за всички губернатори. Не мога да се откажа от поста си", обяснява той, цитиран от Би Би Си.

След това жителите на региона създават петиция в Change.org, в която предлагат Дегтярев да бъде освободен от поста си, за да може да осъществи мечтата си. Подписали са я повече от 50 000 души.

Би Би Си е попитала Дегтярев на страницата му във "ВКонтакте" дали иска да отиде на фронта като доброволец, но губернаторът не е отговорил.

Депутатите от Думата и членовете на Съвета на федерацията по закон имат точно тази резерва, за която говори губернаторът Дегтярев. Но тези аргументи губят своята валидност, ако депутатът се откаже от мандата си. Дмитрий Вяткин от "Единна Русия" в Държавната дума обясни защо това не бива да се прави.

"Понякога изглежда, че вероятно най-лесното решение е да се откажеш от решаването на проблемите точно тук и да напишеш изявление, да отидеш на фронта - това вероятно е най-лесното решение. Но зад нас, зад всички нас, зад всички наши партии, има граждани, които водят привидно обикновен мирен живот [...]. Наш дълг и отговорност е да разкажем за важността и критичността на днешната ситуация на всеки, с когото можем да разговаряме, до когото можем да достигнем", обяви той от трибуната.

Зам.-председателят на Държавната дума Петър Толстой също смята, че парламентаристите вършат работа, която "едва ли някой би свършил без тях в момента", но са готови "да влязат в строя".

Председателят на Думата Вячеслав Володин пък направо предложи депутатите да намерят сред помощниците си хора с боен опит, за да могат те доброволно да отидат на фронта, ако пожелаят. Той допълни, че Държавната дума ще подкрепи депутатите, които искат да отидат на война.

Ръководителят на фракцията "Справедлива Русия" в Думата Сергей Миронов постоянно получава въпроси от своите последователи в Twitter кога ще отиде на фронта, на които той отбелязва, че не е подходящ поради възрастта си (69 г.).

Съименникът му Сергей Миронов, вицегубернатор на Камчатския край, решава да иде на фронта. Заедно с него и Евгений Макаров, федералният инспектор на региона. Но те са единици.

Ръководителят на държавната ВЦИОМ Валерий Фадеев активно пропагандира войната и мобилизацията на своя фейсбук профил, но запитан дали е готов да замине за Украйна отговаря, че ще пише на ръководителя на Централната банка Елвира Набиулина и ще я помоли да подреди кадрите. 

Част от запитаните от Би Би Си предпочитат да се скрият зад мълчание, като например московския общински съветник Андрей Зюганов, внук на Генадий Зюганов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2804

8

Едър Вредител

23.09 2022 в 02:56

Команъзки номера : на народа са нужни живи командири напред другари

440

7

Джендо Джедев

22.09 2022 в 21:49

А отрочетата им са по-полезни в Брюксел, Лондон, Париж и Лос Анджелис отколкото в Москва, Питер или Челябинск, примерно... ;)

6386

6

Zlatko

22.09 2022 в 20:44

Разбира се, че са по-полезни на постовете си. Едно, че ги е шубе и второ, отидат ли на фронта, кой ще гласува пълната мобилизация?

2172

5

Johnny B Goode

22.09 2022 в 20:11

Бармалейчо, това го четохме някъде другаде вече.
Уплаши ни, спор няма.
Айде сега прибирай се, че санитарите ще дават хапчетата и ще гасят лампата.

10496

3

AntiZ

22.09 2022 в 19:35

Не че другите вършат нещо по-различно. Тези дето уж са на фронта
Има и линк към youtube:
https://t.me/c/1646540589/11267

12072

2

IvanofRumen

22.09 2022 в 19:25

Да, да много сте полезни гнусни страхливци!

22543

1

dolivo

22.09 2022 в 19:08

хехе, гнусни човечета апаратчици. люпят семки, бият печати още, и е..т секретарката