Рускиня е заплашена от 5 г. затвор заради осмиване на паметник в чест на Сталинградската битка

OFFNews 10 февруари 2024 в 11:05 4384 2

монумент

Снимка Интернет

Монументът.

Руски съд задържа 23-годишна жена по подозрение в "реабилитация на нацизма", след като заснела видео, осмиващо паметник, посветен на Сталинградската битка от Втората световна война, съобщи местният клон на руския Следствен комитет, предадоха Ройтерс и БТА.

Неназованата жена може да получи до 5 г. затвор, ако бъде осъдена за престъплението, което е описано отчасти като "разпространение на информация, изразяваща явно неуважение към обществото и свързана с дните на бойната слава".

Във видеото, заснето през юли 2023 г., жената стои и извършва непристойни движения под военния паметник "Родината майка зове", посветен на повратната за хода на Втората световна война битка за Сталинград. Монументът на хълма Мамаев курган представлява 85-метрова статуя на жена, която е с вдигнат меч в ръка.

От Следствения комитет съобщиха, че задържаната е "извършила неморални и цинични действия, оскърбяващи символа на твърдостта на съветския народ по време на Великата отечествена война" – терминът, който Русия използва за Втората световна война.

Властите образуваха наказателно дело, след като жената публикувала видеото в Инстаграм. Впоследствие авторката е избягала от Русия и е обявена за издирване.

Жената е била арестувана тази седмица на московско летище при завръщането й в Русия и е задържана в следствения арест до 9 март. Дата за начало на делото й не е обявена.

Паметникът се намира на хълм с изглед към Волгоград, известен по съветско време като Сталинград, и е част от триптих за възпоменание на една от най-кръвопролитните битки през войната, която е била решаваща за съветската победа срещу нацистите.

Съветският съюз дава над един милион жертви по време на Сталинградската битка, продължила от август 1942 до февруари 1943 г.

Руският президент Владимир Путин оприличава войната в Украйна, представяна като отбранителен ход срещу Запада, който според него искал да разчлени Русия, на предизвикателството, пред което е била изправена Москва, когато Адолф Хитлер нахлува в Съветския съюз през 1941 г.

От началото на това, което нарича своя специална военна операция в Украйна, Русия смазва вътрешното инакомислие, а също и поведение, което може да се тълкува като непатриотично, отбелязва Ройтерс.

Кремъл многократно е наричал правителството в Киев "нацистки режим" и оправдава нахлуването си в Украйна като защита на Русия от нацизма.

Украйна, която беше част от Съветския съюз и е била опустошена от хитлеристките сили, отхвърля тези сравнения като фалшив претекст за имперска завоевателна война. В тази връзка се отбелязва също, че украинският президент Володимир Зеленски е евреин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки