Руският съд удължи предварителния арест на американската журналистка Курмашева

OFFNews 01 февруари 2024 в 15:06 891 0

Алсу Курмашева

Снимка БТА/АП

Американската журналистка с руски произход Алсу Курмашева

Руски съд удължи предварителното задържане на Алсу Курмашева, руско-американска журналистка, която е обвинена в нарушаване на закона за "чуждестранните агенти", предаде Ройтерс. Арестът е удължен до 5 април.

Курмашева е базирана в Прага журналистка за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), което се финансира от Конгреса на САЩ и е определено от Русия като чужд агент, което означава, че получава чуждестранно финансиране за дейност, считана за политическа.

Нейният работодател казва, че задържането й е несправедливо и политически мотивирано.

Курмашева е вторият американски журналист, арестуван и обвинен в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович беше задържан миналия март и очаква процес по обвинения в шпионаж, които той, вестникът, за който работи, и правителството на САЩ категорично отричат.

Курмашева притежава както американски, така и руски паспорти и влезе в Русия на 20 май миналата година по семейни причини. Докато чакала обратния полет на 2 юни, тя била задържана и паспортите й били конфискувани.

Според съдебните документи Курмашева е била глобена с 10 000 рубли (103 долара) на 11 октомври, защото не е регистрирала американския си паспорт при руските власти.

Тогава тя беше обвинена, че не се е регистрирала като чуждестранен агент, престъпление, което носи до пет години затвор, и е в ареста от 18 октомври.

Терминът "чуждестранен агент", който има конотация на шпионаж от Студената война, се прилага в Русия за организации, журналисти, правозащитници и дори артисти и носи със себе си строг правителствен контрол и планина от бюрокрация.

През декември свързана с държавата медия съобщи, че руски следователи са образували ново дело срещу Курмашева, обвинявайки я в разпространение на невярна информация за руската армия. Съпругът на Курмашева Павел Буторин, който също работи за RFE/RL, каза, че това е свързано с книга, която тя е редактирала.

Това дело все още не е влязло в съда в Казан.

Работодателят и поддръжниците на Курмашева лобираха пред правителството на САЩ да я определи като "неправомерно задържана". Това обаче  засега е безуспешно.

Държавният департамент даде този статут на Гершкович, репортер на Wall Street Journal, и на Пол Уилън, американец, осъден за шпионаж през 2020 г. и осъден на 16 години затвор в Русия. Това означава, че Вашингтон смята обвиненията срещу тях за фалшиви и се ангажира да работи за освобождаването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика